Piknikowe przekąski na majówkę
Maj to właśnie idealny miesiąc na piknikowanie. Zabierzcie więc kocyk, okulary przeciwsłoneczne, kosz pełen smakołyków i w drogę na łono natury!

Maj to właśnie idealny miesiąc na piknikowanie. Zabierzcie więc kocyk, okulary przeciwsłoneczne, kosz pełen smakołyków i w drogę na łono natury!
Zobacz także: Smakołyki z grilla na majówkę

Jeżeli zastanawiacie się co włożyć do piknikowego kosza, to przejrzyjcie propozycje przepysznych przekąsek, które specjalnie dla was przygotowaliśmy. Gwarantujemy wam, że na świeżym powietrzu nabiorą wyjątkowego smaku.
[CMS_PAGE_BREAK:Ciasteczka francuskie z kabanosikami]
Ciasteczka francuskie z kabanosikami
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- ciasto francuskie
- kabanosy
- straty żółty ser
- jajko

Sposób przyrządzenia:
Kabanosy kroimy na 2 cm kawałki. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wymiarach 8cmx8cm. Na każdym kwadracie układamy kabanosa, posypujemy serem i zawijamy (dowolnie). Ciasteczka smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez około 15 minut (aż ciasto francuskie się zarumieni).

[CMS_PAGE_BREAK:Ślimaczki z tortilli]
Ślimaczki z tortilli
Wspaniałe w smaku zimne przekąski. Bardzo szybkie w wykonaniu. Do środka można dodawać wszystko to, co mamy w lodówce, wystarczy odrobina fantazji.
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- placki tortilli
- serek kremowy
- papryka czerwona i żółta
- starty żółty ser (około15 dkg)
- szczypiorek
- łyżka majonezu
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
- oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:
Papryki kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Do serka dodajemy papryki, szczypior, żółty ser, przyprawy i majonez. Mieszamy wszystko dokładnie.
Każdy placek tortilli smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. Po chwili nakładamy farsz i dokładnie rozsmarowujemy cienka warstwę na całym placku. Zawijamy ciasno w rulonik i kroimy na małe kawałki (jak sushi).

Dla zaostrzenia smaku możemy do farszu dodać ostre papryczki pokrojone drobno.


[CMS_PAGE_BREAK:Masełko czosnkowe]
Masełko czosnkowe
Przepyszne czosnkowe masełko. Idealne do grzanek, do potraw z grill, czy nawet do świeżego pieczywa. Koniecznie musicie wypróbować.
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- masło osełkowe
- 4 zabki czosnku
- sól
- świeża natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę drobno siekamy. Łączymy wszystko z masłem, solimy (masełko powinno być dość słone w smaku).

[CMS_PAGE_BREAK:Tarta z mozzarellą i pomidorami]
Tarta z mozzarellą i pomidorami
Pyszna tarta, która wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jako danie główne, jak i na zimno jako przekąska.
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- łyżeczka soli
- 6 świeżych pomidorów
- 3 kule mozzarelli
- 1 duża cebula, lub 3 dymki
- łyżka oliwy z oliwek
- oreagno, zioła prowansalskie, bazylia
- sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Masło, mąkę z solą posiekać z jajkiem i wodą. Wyrobić na gładką masę i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywcza i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Dokładnie docisnąć do dna i boków. ciasto na dnie nakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w 200 stopniach.

W tym czasie pokroić cebulę w krążki i smażyć ja na odrobinie oliwy, aż zmięknie.

Pomidory pokroić w krążki, posolić, skropić oliwą i grillować na patelni grillowej, bądź piec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku przez około 15 minut.


Na upieczony kruchy spód ułożyć cebulkę, pomidory, a między pomidorami grube plastry mozzarelli. Posypać solą, pieprzem i ziołami. Zapiekać w 180 stopniach, aż ser lekko się roztopi.

[CMS_PAGE_BREAK:Proste krewetki z dipem]
Proste krewetki z dipem
Krewetki, które nie wymagają ani specjalnych umiejętności kucharskich, ani czasu. Wyglądają świetnie, a smakują jeszcze lepiej.
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- krewetki
- oliwa z oliwek
- świeża natka z pietruszki, świeży koperek
- 2 ząbki czosnku
- czerowona papryka w proszku,
- sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone, obrane z końcówek krewetki włożyć do półmiska i zalać oliwą z oliwek. Dodać posiekaną natkę, koperek, czerwoną paprykę w proszku, czosnek przeciśnięty przez praskę, sol, pieprz. Krewetki marynujemy przez około 30 minut.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy krewetki z odrobiną zalewy i smażymy przez około 5 minut z każdej strony.

Krewetki podajemy z dipem majonezowym (200 g majonezu, papryka chili w proszku, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz).

Życzymy wam błogiego lenistwa i nielimitowanego pałaszowania.
Zobacz także: Smakołyki z grilla na majówkę
Fot. Magda Balul