Pesto z rukoli - przepis na wyrazisty dodatek do makaronu
Pesto z rukoli jest bardzo intensywne w smaku. Z podanych w przepisie proporcji zazwyczaj wychodzi około szklanka pesto. Liście rukoli możesz również zestawić z bazylią.
Opublikowano: 23.01.2020, 07:24
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 50 g pestek dyni lub słonecznika,
 - 50 g parmezanu,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 140 ml oliwy z oliwek,
 - 200 g rukoli,
 - pieprz,
 - sól.
 
Przygotowanie:
To nie jest przepis dla tych, którzy lubią tylko oczywiste połączenia smakowe. Pesto z rukoli na pewno nie przypadnie do gustu wszystkim - jest znacznie ostrzejsze, niż to zrobione z bazylii czy natki pietruszki.
Warto przetestować ten przepis, gdy lubisz nietypowe dania albo po prostu jesteś fanką rukoli! Makaron z pesto możesz zaserwować z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską.
- Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
 - Czosnek obierz i posiekaj.
 - W dużej misce umieść parmezan, pestki, rukolę, oliwę oraz czosnek.
 - Wszystkie składniki zmiksuj blenderem.
 - Pesto z rukoli dopraw solą i pieprzem w zależności od upodobań.
 
	Zobacz więcej przepisów na pesto:
	Czerwone pesto - przepis na pesto rosso
	Pesto - przepis Magdy Gessler
	Pesto z zielonego groszku i migdałów - przepis
Reklama
Reklama
Reklama

