Reklama

Patison

Do pieczenia można przeznaczyć także patisony starsze - te młode, bardziej miękkie, warto wykorzystać do przygotowania sałatki. Natomiast zarówno młodsze jak i starsze okazy warto zakonserwować - będą świetnym dodatkiem do potraw podczas długiej zimy.

Reklama

Patisony pieczone faszerowane kaszą jaglaną

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 średniej wielkości patisony
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała cebula
  • oliwa z oliwek
  • 2 szklanki rukoli
  • sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku
Reklama

Przygotowanie:
Kaszę zagotowujemy. Paprykę myjemy, wydrążamy oraz kroimy w drobne paski. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na odrobinie oliwy razem z papryką. Rukolę blendujemy z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Otrzymane pesto doprawiamy solą. Całość farszu - kaszę, podsmażone warzywa oraz pesto z rukoli mieszamy, doprawiamy do smaku. Patisony kroimy na pół odcinając "czapeczki", wydrążamy miąższ i pestki i nadziewamy farszem. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około 30 - 40 minut. Serwujemy w towarzystwie surówki.
Zobacz także: Czym nadziać te warzywa?

Reklama
Reklama
Reklama