Orzechy pistacjowe w kuchni
Chyba każdy z nas przynajmniej raz miał do czynienia z pistacjami. Dla wielu ludzi jest to jedna z najlepszych przekąsek! Czy chrupanie tych pyszności na surowo to ich jedyne zastosowanie?

Oczywiście nie! Spożywamy je na surowo lub prażone. Ich słodkawy, pyszny smak rozpoznawalny jest na całym świecie (plantacje znajdują się w Azji, Afganistanie, Iranie, Iraku i Turcji, a także w USA i Europie – szczególnie w Grecji).
Pistacje zawierają do 60% tłuszczu i aż 618 kcal na 100 gram. Są to jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe korzystne dla zdrowia. Obniżają stężenie złego cholesterolu (cholesterolu LDL) i zmniejszają stężenie lipidów w surowicy krwi.
Pistacje mają także szerokie zastosowanie w kuchni. Są używane do wyrobów cukierniczych; marcepanów, strucli, lodów, tortów, budyniów, jako nadzienie do cukierków i namiastka kawy, ale nie tylko. Dodawane są również do mięs, potraw z ryżu i przystawek.
Polecamy: Jak zrobić lody pistacjowe?
Pistacje w kuchni tureckiej
Turecka kuchnia słynie z przepysznych słodyczy. Orzechy pistacjowe są składnikiem chyba najpopularniejszej z nich: baklawy (zwanej też bakławą). Składa się ona z warstw ciasta przekładanych siekanymi orzechami m.in. pistacjami oraz miodem lub powstającym na bazie cukru i masła syropem şöbiyet. Wierzch baklawy polewany jest lukrem i posypywany nieposolonymi pistacjami.
Innym – równie słodkim i niewiele mniej znanym deserem tureckim - jest Künefe. Zrobiony jest z dwóch warstw niteczek zanurzonych w syropie, zwanych kadayif oraz sera i pokruszonych pistacji.
Orzechy pistacjowe nie tylko do deserów
Pistacje nadają się, jako dodatek niemal do każdego rodzaju potraw – grunt, to dobry pomysł i inwencja twórcza (lub odpowiedni, gotowy przepis).
Risotto z pistacjami
Należy przygotować:
- 100g wyłuskanych pistacji,
- ok. 200 g ryżu Carnaroli lub Vialone Nano,
- 20 g masła,
- 1 niewielką cebulę,
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki oleju,
- 1 litr bulionu warzywnego.
- Mantecatura: 20 g masła, 30g startego sera Grana Padano lub Parmezanu.
Pistacje należy gotować przez 10 minut, ostudzić i obrać. Część pistacji (mniej więcej jedną trzecią) trzeba rozbić w moździerzu na dosyć drobną miazgę. Posiekaną cebulę wkładamy do garnka z masłem i oliwą. Po kilku minutach gotowania dodajemy pistacje i przygotowaną wcześniej miazgę (trzeba pamiętać, o pozostawieniu kilku orzechów do dekoracji). Kiedy cebula się zeszkli dodajemy ryż. Mieszamy tak długo, aż cały tłuszcz wsiąknie w ziarenka – w tym momencie dodajemy wino. Kiedy połączy się dokładnie z ryżem powoli, porcjami, dolewamy bulionu (należy pamiętać, że bulion musi być gorący). Jeśli ryż jest miękki, należy zdjąć go z ognia. Na koniec dodajemy ser i masło, energicznie mieszamy, po czym przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Przed podaniem posypujemy pozostawionymi wcześniej pistacjami.
Udka z farszem mięsno-pistacjowym
Potrzebne będą:
- 4 udka z kurczaka,
- ok. 200 g mięsa mielonego,
- 100 g pistacji,
- 3-4 paczki plasterków bekonu,
- 1 jajko,
- sól, pieprz i olej do smażenia.
Udka musimy pozbawić kości tak, aby zostało nam mięso ze skórką w postaci prostokąta. Nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Mięso z obu stron solimy i pieprzymy. Do mielonego dodajemy jajko, sól i pieprz, następnie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy niezbyt drobno posiekane pistacje i mieszamy ponownie. Na rozłożony płat kurczaka kładziemy wałeczek mięsa mielonego z pistacjami, następnie zwijamy. Udko owijamy kawałkiem bekonu. Smażymy mięso ze wszystkich stron na patelni na rumiano, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po godzinie udka będą gotowe.
Potrawka z kalafiora z pistacjami
Niezbędne składniki to:
- duży zielony kalafior,
- 100 g pistacji,
- 100 g wędzonego boczku,
- 100 g pleśniowego sera,
- 1 por,
- 2 żółtka,
- 0,5 szklanki śmietanki kremówki,
- 0,5 pęczka posiekanego szczypiorku,
- zielenina do dekoracji,
- sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny.
Kalafiora gotujemy w posolonej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego przez pół godziny, na niedużym ogniu. Następnie odsączamy. Pistacje drobno siekamy, pora kroimy w pół-talarki a boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy puści tłuszcz dodajemy pora i smażymy. Dodajemy pistacje, dusimy jeszcze przez chwilę na patelni. W niedużym garnku rozpuszczamy ser pleśniowy podlewając niewielką ilością wody. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę i żółtka, następnie intensywnie mieszamy. Na patelnię kładziemy kalafior i polewamy przygotowanym sosem serowym – smażymy 2-3 minuty. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem, dorzucamy szczypiorek. Przed podaniem dekorujemy zieleniną i posypujemy pistacjami.
Zobacz także: Orzechy dobre przy cukrzycy