Nowoczesne i proste przepisy na potrawy wigilijne z karpia!
Sushi, zupa z karpiem, a może ryba ze szpinakiem i ciecierzycą?

63,7% Polaków podaje karpia podczas kolacji wigilijnej - tak wynika z sondażu agencji IMAS International, przeprowadzonego po świętach, na reprezentatywnej ogólnopolskiej grupie decydentów zakupowych. Dlaczego warto wybrać tę rybę oraz jak odpowiednio ją podać?
Czy pozostałych 36% Polaków skusi się na karpia? Tego nie wiemy. Ale wiemy, że mogą oni skorzystać z bogatej oferty produktów z karpi w wygodnej formie, takiej jak: ryby patroszone, tuszki, płaty, dzwonka, filety – schłodzone, luzem lub zapakowane. Coraz bogatsza staje się też oferta dań z karpi: galaret, pasztetów. To wszystko wyprodukowane z ryb lokalnie wyhodowanych, w warunkach przyjaznych środowisku i z bardzo niskim śladem węglowym – zapewnia Paweł Wielgosz, prezes zarządu Organizacji Producentów Polski Karp.
Czy wiesz że, czyli 5 ciekawostek o karpiu
Bogata historia
Najwcześniejsze dane o obecności karpia w Europie znaleźć można w pismach Arystotelesa i Pliniusza Starszego. Do Polski karp został sprowadzony najprawdopodobniej w XII wieku, a fakt ten wiąże się z osiedleniem zakonu cystersów.
Ekstensywna hodowla w myśl idei slow life
Czy wiesz, że karp, zanim trafi na wigilijny stół, rośnie aż 3 lata? Przez ten czas osiąga wielkość 1,5-2 kg. W przypadku hodowli tej ryby nie ma miejsca na poganianie, przyspieszanie czy wcześniejsze połowy.
Rodzinne hodowle
Karpie nie są hodowane na masową skalę, w ogromnych "fabrykach stawowych". Wręcz przeciwnie. Najczęściej są to hodowle rodzinne.
Stawy karpiowe to ostoja dla środowiska
Karpie uwielbiają zieleń. Tak właśnie wygląda ich środowisko naturalne - stawy pokryte roślinnością, pałki wodne, trzciny, manna mielec, tatarak, liście i kwiaty roślin pływających - to dostrzeżemy odwiedzając "domy" karpi. Bogactwo zieleni stwarza doskonałe warunki do rozwoju dla innych zwierząt - kosy, drozdy śpiewaki, słowiki, sikory, szpaki, dzięcioły, łabędzie czy kokoszki wodne chętnie żyją w sąsiedztwie karpi.
Walory odżywcze
Karp należy do ryb średniotłustych - zawiera zazwyczaj od 2 do 5% tłuszczów. Jest też bogatym źródłem żelaza, cynku i wapnia oraz kolagenu.

Fot. Materiały prasowe
Jak przygotować karpia na kolację wigilijną?
Oto kilka porad, dzięki którym karp będzie pyszny i delikatny, nie tylko w okresie Bożego Narodzenia.
- Zacznij od zdecydowania, czy wybierasz tradycyjnego karpia, czy fileta nacinanego, pozbawionego ości. Jeśli na twojej wieczerzy będzie dużo dzieci, to bezpieczniej zdecydować się na drugą opcję.
- Karpia smaż na maśle klarowanym, nie na oleju.
- Aby karp był delikatny w smaku, możesz namoczyć go w mleku i odstawić do lodówki na cały dzień.
- Karpia można zamarynować w cebuli i przyprawach - wtedy jest jeszcze bardziej wyrazisty.
- To ryba, która wyśmienicie smakuje na drugi dzień. Niektórzy nawet wolą ją w wersji odgrzewanej.
- Aby ryba nie rozpadała się podczas smażenia, warto skropić ją cytryną.
Nowoczesne przepisy wigilijne z karpiem w roli głównej
Wszyscy znamy karpia w galarecie, po staropolsku czy w wersji tradycyjnej - smażonego w panierce. Te klasyki są tak pyszne, że niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich świąt. A co byś powiedziała na delikatne odświeżenie tych dań? Oto przepisy, które sprawdzą się podczas kolacji wigilijnej!
Sushi z karpiem

Fot. Adobe Stock
Składniki:
- kilka płatów nori
- pół szklanki ryżu do sushi
- karp wędzony
- serek śmietankowy
- ogórek pokrojony w paseczki
- 20 g białej rzodkwi marynowanej
- kilka liści sałaty lodowej
- wasabi do podania
- sos sojowy do podania
Sposób przygotowania:
1. Ryż do sushi ugotuj wg zaleceń na opakowaniu i przestudź
2. Na rozłożone płaty nori nałóż: ryż, serek, sałatę, ogórka, rzodkiewkę i karpia
3. Zawiń wszystko ciasno w rolkę sushi
4. Pokrój wszystko na kawałki
5. Podawaj z sosem sojowym i wasabi
Wigilijna zupa z karpiem i brokułami

Fot. Materiały prasowe
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- karp
- marchewka
- pietruszka
- por
- brokuł
- koperek
- sól, pieprz
- papryczka chilli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj bulion
2. Dodaj marchewkę i brokuła
3. Po około 15 minutach dodaj karpia i gotuj wszystko około 40 minut
4. Dodaj sól i pieprz do smaku
5. Na talerz wyłóż kawałek karpia i zalej zupą. Przed podaniem udekoruj talerz koperkiem (dodatkowo możesz dodać papryczkę chilli - opcjonalnie).
Karp w migdałach

Składniki:
- 1 karp
- bułka tarta
- szklanka migdałów w płatkach
- 1 jajo
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pokrój karpia, dodaj soli i pieprzu.
2. Przygotuj jajko i bułkę tartą - dokładnie tak samo, jak do klasycznej panierki.
3. Na osobnym talerzyku przygotowuj migdały.
4. Karpia namocz w jajku, bułce tartej, a na końcu w migdałach
5. Rybę w panierce włóż na gorący olej. Piecz na złoty kolor.
Jak to podać?
By lekko ożywić to danie, podaj je na puree ziemniaczano-chrzanowym. Przygotuj klasyczne ziemniaczki puree, na koniec dodaj odrobinę chrzanu dla podkręcenia smaku!
Karp z rodzynkami

Fot. Adobe Stock
Składniki:
- karp, ok. 1,2 kg
- 1 większa cebula
- 20 dag kaszy manny
- 1 czerstwa bułka
- 1 szklanka bulionu z włoszczyzny
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 20 dag rodzynek
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Natrzyj karpia solą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
2. Bułkę namocz w niewielkiej ilości wywaru, w pozostałym ugotuj kaszę mannę z łyżką oleju, przestudź.
3. Cebulę pokrój i przesmaż krótko na oleju, dodaj do ostudzonej kaszy i odciśniętej bułki, wbij jajko, wlej śmietanę, dodaj rodzynki, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj.
4. Przygotowanym farszem nadziej rybę i zaszyj.
5. Ułóż rybę w wysmarowanej tłuszczem brytfannie lub na blasze, piecz 25–30 min w 180 st. C.
Jak to podać?
Dzwonka karpia ułóż na okrągłym talerzu, Udekoruj cytryną.
Karp ze szpinakiem i ciecierzycą

Fot. Adobe Stock
Składniki:
- karp
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 3 łyżeczki masła
- 1-2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżka oleju
- 300 g szpinaku baby
- puszka ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Karpia umyj i osusz. Następnie przełóż na blachę, wysmarowaną olejem. Rybę oprósz solą, pieprzem i kminem, a następnie rozłóż na to listki masła oraz rozmaryn. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż czosnek, a następnie włóż szpinak i podgrzewaj chwilę, aż szpinak zwiędnie. Dodaj sól i pieprz.
3. Następnie dodaj ciecierzycę i delikatnie podsmaż, aż się zarumieni.
4. Szpinak i ciecierzycę rozłóż na talerzu, na to połóż kawałek karpia.
Materiał powstał z udziałem Polskiego Karpia.
