Najlepszy przepis na pesto z bazylii
Samodzielnie przygotowane pesto z bazylii wcale nie wymaga wiele pracy, ani bogatego zestawu AGD. Podpowiadamy, jak zrobić pesto z bazylii bez użycia blendera. Sposób jest nie tylko praktyczny, lecz także bardzo szybki i prosty.

Do przygotowania pesto z bazylii będziesz potrzebować świeżej bazylii - ideałem byłaby ta wyhodowana w ogródku lub na parapecie. Jeśli nie masz własnej bazylii, także zimą dostaniesz doniczkową przyprawę w sklepie. Na 1 słoiczek przydadzą się 4 szklanki listków bazylii.
1 z 9

Najlepszy przepis na pesto z bazylii
Bazylia sama w sobie nie będzie wystarczająco soczysta, dlatego jako bazy, będziesz potrzebować oliwy - najlepiej z pierwszego tłoczenia. Wystarczą ci 3 - 4 łyżki oliwy.
2 z 9

Najlepszy przepis na pesto z bazylii
Orzeszki - wprawdzie bez nich także uzyskasz smaczną pastę, jednak warto dodać orzechy ziemne lub piniowe. Upraż je na suchej patelni i drobno pokrój.
3 z 9

Najlepszy przepis na pesto z bazylii
Wystarczy 1 - 2 ząbki czosnku.
4 z 9

Najlepszy przepis na pesto z bazylii
Odrobina soli - 3 szczypty.
5 z 9

Najlepszy przepis na pesto z bazylii
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sól i utrzyj w moździerzu.
6 z 9

Najlepszy przepis na pesto z bazylii
Parmezan - zetrzyj na tarce około 50 g sera.
7 z 9

Najlepszy przepis na pesto z bazylii
Listki bazylii posiekaj drobno, wymieszaj z oliwą i dodaj do czosnku, utrzyj w moździerzu.
8 z 9

Najlepszy przepis na pesto z bazylii
Dodaj starty parmezan i orzechy.
9 z 9

Najlepszy przepis na pesto z bazylii
Taka porcja bazyliowego pesto powinna wystarczyć dla 4 osób. Można zamknąć je w słoiku i przechowywać w lodówce.