Reklama

Szukając tego najsmaczniejszego, sięgnijmy po Mleko Milandia. Wytwarzane w nowoczesnej technologii ESL, zachowuje naturalny smak, świeżość oraz wartości odżywcze przez okres dłuższy niż mleko „prosto od krowy”, jednocześnie dorównując mu pod każdym innym względem.

Reklama

Mleko to produkt, który większość z nas lubi mieć w domu w zapasie. Kupując je w większych ilościach wybieramy zazwyczaj to, które ma długi okres ważności – by móc przechowywać je bez obaw, że się zepsuje. Najczęściej spotykane w naszych sklepach mleko o długim okresie przydatności do spożycia wytwarzane jest w technologii UHT. Proces ten polega na szybkim podgrzaniu mleka do wysokiej temperatury i błyskawicznym jego schłodzeniu, co służy usunięciu z produktu flory bakteryjnej, która może powodować jego szybkie psucie się. Należy jednak pamiętać o tym, że przy takiej sterylizacji niszczone są również wartościowe składniki mleka, np. bakterie mlekowe, które mają wpływ na prawidłowy przebieg procesu przemiany materii. Nie bez zmiany pozostaje również smak mleka, który w rezultacie znacznie odbiega od produktu oryginalnego, znanego nam jako świeże mleko „prosto od krowy”.

Mikrofiltracja – alternatywa dla zdrowia
Innowacje w branży spożywczej sprawiają, że coraz częściej możemy cieszyć się produktami tylko nieznacznie przetworzonymi. Jeśli lubimy świeże mleko, a jednocześnie cenimy sobie własne zdrowie i wygodę, wybierzmy mleko Milandia – pierwsze w Polsce mleko wytwarzane w unikatowej technologii ESL (Extended Shelf Life). Podstawą tej najdoskonalszej jak dotąd technologii przedłużania trwałości mleka jest proces mikrofiltracji, podczas którego z surowego mleka usuwane są zarówno szkodliwe bakterie chorobotwórcze, jak i elementy odpowiedzialne za psucie się produktu. Dokonuje się tego nie przez podgrzewanie produktu, lecz poddanie go mechanicznej metodzie oczyszczania przy użyciu membran ceramicznych – pozwala ona na usunięcie z mleka niemal 100% drobnoustrojów już na początku procesu termicznego. Efekt wzmocniony jest przez końcową pasteryzację, przeprowadzaną jednak w znacznie niższej, bo nie przekraczającej 75 stopni temperaturze – gwarantuje to zachowanie właściwości organoleptycznych mleka.

Smaczne i wygodne
Zaletą takiego procesu przygotowania mleka jest fakt, że pozwala on na zachowanie zarówno jego składu odżywczego w postaci wartościowych mikroelementów oraz witamin, jak i naturalnego smaku. Zyskujemy dzięki temu produkt, który nie tylko nie odbiega od świeżego mleka pod względem walorów zdrowotnych, lecz również – dorównuje mu pod względem właściwości organoleptycznych. Jest to produkt pasteryzowany, choć już nie w wysokiej temperaturze, dzięki czemu nadaje się do natychmiastowego spożycia, bez konieczności gotowania.

Technologia ESL pozwala przedłużyć okres trwałości mleka do około 21 dni. Należy jednak pamiętać o jednym – mleko wytwarzane w procesie mikrofiltracji jest bardziej niż mleko UHT podatne na działanie ciepła. Możemy być jednak pewni, że przechowywane w odpowiednio niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce, zachowa swój smak i właściwości odżywcze przez cały ten okres, służąc zarówno jako podstawa posiłku, dodatek do kawy, jak i w roli składnika przygotowywanych potraw.
Mleko ESL marki Milandia ze Spółdzielni Mleczarskiej „Ostrołęka” dostępne jest w trzech opcjach zawartości tłuszczu – 1,5%, 2% oraz 3,2%. Dodatkową zaletą jest praktyczne, poręczne opakowanie z wygodną zakrętką wielokrotnego użytku.

Reklama

Mleko Milandia
Waga: 1 l.
Zawartość tłuszczu: 1,5%, 2%, 3,2%.
Cena: 2,49 – 2,69 zł/1 litr.

Reklama
Reklama
Reklama