Liście rzodkiewki - co z nich zrobić? 3 proste przepisy
Liście rzodkiewki też są jadalne! Można z nich przygotować aromatyczne pesto albo zupę krem lub dodać do sałatki z grillowanym kurczakiem.

Opublikowano: 11.03.2021, 10:00
Reklama
Liście rzodkiewki są niezwykle bogate w witaminę C (zawierają jej ponad 2 razy więcej niż cytryna) oraz żelazo, fosfor i wapń. Poza tym doskonale wspomagają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn, i przyspieszają przemianę materii.
Liście rzodkiewki mają ciekawy, ostro-gorzki smak, więc doskonale nadają się do przygotowania pesto (np. w zastępstwie rukoli) albo jako składnik sałatki z różnych rodzajów sałat.
Spis treści:
	Przepis na pesto z liści rzodkiewki
Składniki:
- garść umytych liści rzodkiewki,
 - garść orzechów nerkowca,
 - 2 ząbki czosnku,
 - sok z 1/2 cytryny,
 - 100 ml oliwy z oliwek,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni.
 - Wszystkie składniki przełóż do blendera. Zmiksuj całość.
 - Pesto dopraw solą i pieprzem i przełóż do słoiczka. Możesz je przechowywać przez kilka dni w lodówce.
 - Pesto z liści rzodkiewki świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu albo pieczywa.
 

	Przepis na sałatkę z liści rzodkiewki
Składniki:
- pęczek świeżych liści rzodkiewki,
 - garść rukoli,
 - kilka pomidorków koktajlowych,
 - garść czarnych oliwek,
 - 1 czerwona cebula,
 - 1 pierś kurczaka,
 - sok z 1/2 cytryny,
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
 - 3 łyżki oliwy z oliwek,
 - 1 łyżeczka miodu,
 - 1 łyżeczka suszonego oregano,
 - 1 łyżeczka suszonego tymianku,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj składniki na dressing: oliwę, sok z cytryny, miód, oregano i tymianek. Dopraw solą i pieprzem.
 - Pierś z kurczaka umyj i natrzyj 2 łyżkami oliwy z oliwek wymieszanymi z papryką słodką, solą i pieprzem. Smaż na grillowej patelni na złoto - po 2- 3 minuty z każdej strony.
 - Rukolę i liście rzodkiewki umyj i ułóż na talerzu.
 - Dodaj pokrojone pomidorki, oliwki, cebulę pokrojoną w piórka i kurczaka pokrojonego w skośne plastry.
 - Całość polej wcześniej przygotowanym dressingiem.
 
	Przepis na zupę z liści rzodkiewki
Składniki:
- 2 garście liści rzodkiewki,
 - 3 ziemniaki,
 - 1 cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 3 łyżki masła,
 - 2 łyżki soku z cytryny,
 - 3 łyżki śmietanki 30%,
 - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
 - 1 łyżeczka suszonego estragonu,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę posiekaną w kostkę i smaż przez 2 minuty. Dodaj czosnek, ziemniaki pokrojone w kostkę i liście rzodkiewki.
 - Dolej odrobinę wody i duś przez 5 minut.
 - Po tym czasie dodaj więcej wody tak, aby przykryła ziemniaki.
 - Gotuj całość przez 10-15 minut.
 - Dopraw sokiem z cytryny, śmietanką, gałką, estragonem, solą i pieprzem.
 - Zmiksuj zupę z liści rzodkiewki na gładki krem.
 - Podawaj ze świeżym pieczywem.
 

Więcej przepisów na dania z rzodkiewką:
Reklama
Reklama
Reklama

