Kawa to sekret kucharzy na kruche i soczyste mięso. Używają jej na 2 sposoby
Marynowanie w kawie to sprawdzony sposób profesjonalistów na kruche i soczyste mięso. Odpowiednio przyrządzona kawowa mikstura nadaje się do czerwonego mięsa oraz drobiu, a nawet do ryb. Dowiedz się, jak przygotować marynatę z kawy na 2 sposoby i jak jej używać.

Suche i trudne do przegryzienia mięso to jedna z najgorszych wpadek, jaka może się przydarzyć podczas gotowania. Marynowanie, czyli moczenie w odpowiedniej mieszance, może temu zapobiec. Jednym ze sposobów stosowanych przez profesjonalistów jest marynowanie w kawie – to skuteczna metoda na poprawę wyglądu i smaku różnych rodzajów mięs. Dowiesz się, jak to działa i poznasz przepis na dwa rodzaje marynaty kawowej – przygotowanej ze świeżego naparu oraz z fusów po kawie.
Marynata z kawy do mięsa – jak działa?
Marynowanie mięsa w kawie niesie za sobą wiele korzyści:
- Zawarte w kawie garbniki rozbijają białkowe struktury mięsa, co sprawia, że staje się ono bardziej miękkie i delikatne.
- Kawa pogłębia smak potrawy, nadając mięsu intensywniejszy, lekko dymny aromat.
- Podczas smażenia marynata tworzy na powierzchni mięsa smaczną karmelizowaną skórkę, która zatrzymuje wilgoć wewnątrz, dzięki czemu mięso pozostaje soczyste.
Jak przygotować marynatę z kawy do mięsa?
Kawowa marynata do mięsa sprawdzi się zarówno podczas przygotowania potraw na grilla, jak i pieczenia w piekarniku czy smażenia. Możesz ją zrobić ze świeżej kawy albo fusów po kawie.
Marynata ze świeżej kawy parzonej
Składniki na marynatę ze świeżo parzonej kawy:
- 1/3 szklanki mocnej, świeżo zaparzonej kawy (ostudzonej)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1-2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie marynaty: Składniki dokładnie wymieszaj i natrzyj mięso. Pozostaw pod przykryciem w lodówce na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.
Alternatywą dla zalewy z kawy parzonej jest marynata z suchej mielonej kawy. Robi się ją na zasadzie mieszanki przypraw, którą również można nacierać mięso.
Sprawdź: Marynata do mięs z grilla
Marynata z fusów z kawy
Składniki na marynatę z fusów po kawie:
- 4 łyżki fusów z kawy (najlepiej świeżo i grubo zmielone, ze średnio lub ciemno palonej kawy),
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki miodu lub brązowego cukru,
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu balsamicznego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki wędzonej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie marynaty: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i natrzyj nimi mięso. Przykryj folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki, albo na minimum 2-3 godziny. Przed smażeniem usuń nadmiar marynaty z mięsa ręcznikiem papierowym.
Do jakiego mięsa nadaje się marynata z kawy?
Kawa jako marynata dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa. Można ją zastosować do czerwonego mięsa, jak wołowina, wieprzowina i dziczyzna, ale też delikatniejszego białego mięsa, czyli również do drobiu, a nawet do ryby. Kawową marynatą można też nacierać produkty roślinne, takie jak tofu i tempeh.
Czytaj także:
- Jak zamarynować pierś z gęsi? Przepis na pyszną pieczoną gęsinę
- Czy moczenie mięsa w mleku ma sens? Okazuje się, że to nie taki dobry pomysł
- Idealna, soczysta karkówka z grilla: sekretem jest odpowiednia marynata. Zobacz, jak zrobić pyszny karczek z grilla