Reklama

Kurczak jerk

Składniki:

Reklama
  • 2 papryczki chili (razem z pestkami)
  • posiekana cebula
  • kawałek świeżego imbiru (pokrojonego ma mniejsze kawałki i posiekanego)
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego (zmielonego)
  • listki świeżego tymianku
  • 50 ml sosu sojowego
  • 50 ml octu tymiankowego

Do butelki z octem winnym należy włożyć gałązkę tymianku i pozostawić w takiej formie na około tydzień.
Miksując w blenderze wszystkie wyżej wymienione składniki przygotujemy marynatę, którą następnie użyjemy do przyrządzenia kurczaka.
Przygotowanie potrawy:
W mięsie z kurczaka, czyli w piersiach i skrzydełkach robimy głębokie, ukośne nacięcia i wkładamy całość do miski. Nacieramy mięso marynatą (koniecznie używając szpatułki! ) z obu stron, sz–czególnie we wcześniej przygotowanych nacięciach. Tak zamarynowane piersi i skrzydełka przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na około 24 godziny. Po upływie tego czasu możemy rozpocząć grillowanie. Piersi pieczemy przez około 25 minut, a skrzydełka 15-20 minut. Voila!
Tak zamarynowanego kurczaka możemy upiec także w piekarniku, ale grillowany jest bardziej chrupiący i pikantny.
Sprawdź: Kurczak zapiekany w cieście - przepis

Chicken curry

Kurczak w wersji curry to rewelacyjne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają zbyt wiele wolnego czasu na pichcenie w kuchni. Jeśli chcesz zjeść coś szybkiego, ale smacznego i naprawdę pożywnego– podaj kurczaka curry z białym lub brązowym ryżem.
Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka curry
  • Oliwa lub olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ryż (biały lub brązowy)
Reklama

Przygotowanie potrawy:
Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na oleju lub oliwie. Na osobnej patelni należy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, po czym dodać do niej curry i smażyć jeszcze przez chwilę. Na patelnię z cebulą wrzucamy usmażonego kurczaka, zalewamy całość pomidorami z puszki. Taką potrawkę gotujemy na niewielkim ogniu około 15 – 20 minut. Do miseczki z kwaśną śmietaną włożyć odrobinę sosu i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Taką zaprawę dodajemy do kurczaka. Dobrze jest pogotować wszystko przez chwilę delikatnie mieszając. Sos podajemy na ugotowanym wcześniej ryżu. Obiad gotowy!
Zobacz także: Jak przygotować kurczaka w mleczku kokosowym?

Reklama
Reklama
Reklama