Kalafior romanesco - 3 sprawdzone przepisy
Kalafior romanesco to wciąż mało popularna odmiana tego warzywa, a szkoda. Z tych żółtozielonych różyczek można przygotować pyszne sałatki, zupy lub pyszną przekąskę z piekarnika.

Opublikowano: 17.03.2021, 09:26
Reklama
Kalafior romanesco, poza nietypowym wyglądem, ma również wyjątkowy, łagodniejszy, bardziej kremowy i orzechowy smak niż kalafior biały.
Romanesco to odmiana, która pochodzi z Włoch - początkowo uprawiano go głównie w okolicach Rzymu, stąd jego nazwa.
Spis treści:
	Przepis na sałatkę z kalafiora romanesco
Składniki:
- 1 kalafior romanesco,
 - kilka pomidorków koktajlowych,
 - 1 ogórek,
 - garść pestek dyni,
 - 1 czerwona cebula,
 - 5 łyżek oliwy z oliwek,
 - sok z 1/2 cytryny,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 1 łyżeczka suszonego tymianku,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj składniki na dressing: oliwę z sokiem z cytryny oraz tymiankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem.
 - Kalafiora romanesco podziel na małe różyczki i ugotuj na parze.
 - Po ugotowaniu przełóż go do miski. Dodaj pokrojonego w kostkę ogórka, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i cebulę pokrojoną w piórka.
 - Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na zupę z kalafiora romanesco z pestkami
Składniki:
- 1 kalafior romanesco,
 - 8 ziemniaków,
 - 1 marchewka,
 - 1 por,
 - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
 - 1 łyżeczka kurkumy,
 - 2 łyżki masła,
 - olej lniany (po łyżeczce na każdy talerz),
 - natka pietruszki (do podania),
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekanego pora i podsmaż. Po 2 minutach dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
 - Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę i dorzuć do garnka. Zalej wodą, tak by przykryła wszystkie warzywa i ugotuj.
 - Kalafiora romanesco pokrój drobno i wrzuć do garnka, gdy ziemniaki będą już miękkie.
 - Całość zmiksuj blenderem na gładki krem i dopraw kurkumą i gałką.
 - Zupę z kalafiora romanesco podawaj z odrobiną oleju lnianego i posiekaną natką pietruszki.
 

fot. Adobe Stock
	Przepis na pieczonego kalafiora romanesco
Składniki:
- 1 kalafior romanesco,
 - 50 g parmezanu,
 - 5 łyżek oliwy z oliwek,
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
 - 1 łyżeczka curry,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Kalafiora umyj i podziel na mniejsze różyczki.
 - W miseczce wymieszaj oliwę z przyprawami.
 - Kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego i polej przygotowanym sosem.
 - Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 30-35 minut.
 - Pieczonego kalafiora romanesco podawaj ze świeżym pieczywem albo kaszą.
 

Więcej przepisów na dania z kalafiorem:
Reklama
Reklama
Reklama

