Reklama

Jedzenie może być przechowywane w kilku miejscach. Nie wszystko może stać w temperaturze pokojowej. Wiele produktów wymaga umiejscowienia w chłodnym i ciemnym miejscu, jak piwnica czy spiżarnia. W piwnicy zwykle łatwiej utrzymać niską temperaturę, ze spiżarnią jest trochę trudniej.

Reklama

W spiżarni powinno być nie tylko dość sucho i ciemno, ale również powinna tam panować odpowiednia temperatura. Jest to kluczowa kwestia wpływająca na trwałość żywności. Warto o tym pamiętać w szczycie sezonu na przetwory.

Dlaczego w spiżarni powinno być chłodniej?

Niższa temperatura w spiżarni nie tylko zapobiega rozwojowi bakterii, pleśni i innych chorobotwórczych drobnoustrojów, które przyczyniają się do gnicia i pleśnienia żywności. Wpływa też na dłuższą trwałość żywności. Lepiej są zachowane walory jedzenia, jak jego konsystencja, kolor i smak. W chłodnej spiżarni warzywa i owoce dłużej są świeże. Nie kiełkują i nie więdną tak szybko jak w kuchni.

Jaka temperatura powinna panować w spiżarni?

Optymalna temperatura w spiżarni wynosi między 10 a 15°C. Zbyt wysoka temperatura sprzyja psuciu się żywności. Szybciej pojawia się pleśń, zmienia się kolor i smak jedzenia, mogą namnażać się chorobotwórcze bakterie. Aby w spiżarni było chłodno, najlepiej zaplanować jej umiejscowienie jeszcze przed budową domu. Wbrew pozorom także zbyt niska temperatura może działać niekorzystnie na przechowywaną żywność. Przykładowo owoce i warzywa mogą brązowieć i tracić swoją jędrność.

Jak dostosować pomieszczenie, aby spełniało warunki spiżarni?

Warunki, które sprawiają, że w spiżarni jest chłodniej niż w innych pomieszczeniach, to m.in.

  • grube ściany lub izolacja,
  • dobra wentylacja,
  • brak dostępu światła słonecznego,
  • brak grzejników i innych źródeł ciepła, np. lodówki, oświetlenia emitującego ciepło,
  • brak okien,
  • w razie nadmiernej wilgoci – umieszczenie pochłaniaczy wilgoci,
  • regały zapewniające cyrkulację powietrza.

Ważne jest również to, żeby zabezpieczyć spiżarnię i jedzenie przed dostaniem się szkodników. Gryzonie, takie jak myszy, chętnie harcują w takich miejscach. Zagrożeniem dla zapasów są też mole i mrówki. Szczelne opakowania i regularne kontrole jedzenia pomogą uniknąć problemów.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama