Jedzenie w spiżarni przetrwa bez problemów, jeśli spełnisz ten 1 warunek. Zrób to, a zapasy nie trafią do kosza
Domowe zapasy mogą przetrwać miesiące, ale pod jednym warunkiem – muszą być przechowywane w odpowiedniej temperaturze. To ona decyduje o tym, czy jedzenie w spiżarni zachowa świeżość, smak i trwałość. Zbyt wysoka temperatura sprzyja powstaniu pleśni i gniciu, a zbyt niska niszczy warzywa i owoce. Sprawdź, jaka powinna być idealna temperatura w spiżarni i co zrobić, by jedzenie nie trafiło do kosza.

Jedzenie może być przechowywane w kilku miejscach. Nie wszystko może stać w temperaturze pokojowej. Wiele produktów wymaga umiejscowienia w chłodnym i ciemnym miejscu, jak piwnica czy spiżarnia. W piwnicy zwykle łatwiej utrzymać niską temperaturę, ze spiżarnią jest trochę trudniej.
W spiżarni powinno być nie tylko dość sucho i ciemno, ale również powinna tam panować odpowiednia temperatura. Jest to kluczowa kwestia wpływająca na trwałość żywności. Warto o tym pamiętać w szczycie sezonu na przetwory.
Dlaczego w spiżarni powinno być chłodniej?
Niższa temperatura w spiżarni nie tylko zapobiega rozwojowi bakterii, pleśni i innych chorobotwórczych drobnoustrojów, które przyczyniają się do gnicia i pleśnienia żywności. Wpływa też na dłuższą trwałość żywności. Lepiej są zachowane walory jedzenia, jak jego konsystencja, kolor i smak. W chłodnej spiżarni warzywa i owoce dłużej są świeże. Nie kiełkują i nie więdną tak szybko jak w kuchni.
Jaka temperatura powinna panować w spiżarni?
Optymalna temperatura w spiżarni wynosi między 10 a 15°C. Zbyt wysoka temperatura sprzyja psuciu się żywności. Szybciej pojawia się pleśń, zmienia się kolor i smak jedzenia, mogą namnażać się chorobotwórcze bakterie. Aby w spiżarni było chłodno, najlepiej zaplanować jej umiejscowienie jeszcze przed budową domu. Wbrew pozorom także zbyt niska temperatura może działać niekorzystnie na przechowywaną żywność. Przykładowo owoce i warzywa mogą brązowieć i tracić swoją jędrność.
Jak dostosować pomieszczenie, aby spełniało warunki spiżarni?
Warunki, które sprawiają, że w spiżarni jest chłodniej niż w innych pomieszczeniach, to m.in.
- grube ściany lub izolacja,
- dobra wentylacja,
- brak dostępu światła słonecznego,
- brak grzejników i innych źródeł ciepła, np. lodówki, oświetlenia emitującego ciepło,
- brak okien,
- w razie nadmiernej wilgoci – umieszczenie pochłaniaczy wilgoci,
- regały zapewniające cyrkulację powietrza.
Ważne jest również to, żeby zabezpieczyć spiżarnię i jedzenie przed dostaniem się szkodników. Gryzonie, takie jak myszy, chętnie harcują w takich miejscach. Zagrożeniem dla zapasów są też mole i mrówki. Szczelne opakowania i regularne kontrole jedzenia pomogą uniknąć problemów.
Czytaj także:
- Te 5 produktów powinniśmy trzymać w lodówce, a o tym zapominamy. Uważaj na nie szczególnie latem
- Czym myć lodówkę? Mycie lodówki domowymi sposobami
- Jak długo można mrozić żywność?