Jak zrobić sos beszamelowy?
Sos beszamelowy do popularny dodatek do zapiekanek, warzyw czy ryb. Czy wiesz, jak zrobić sos beszamelowy, aby nie miał grudek? Wypróbuj nasz przepis na sos beszamelowy!

Opublikowano: 21.04.2015, 11:36
Reklama

fot. Fotolia
Reklama
Przepis na sos beszamelowy
Składniki:
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Masło rozpuść w rondlu. Do płynnego masła dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Zasmażka z masła i mąki powinna mieć kolor jasnozłoty. Następnie powoli dolewaj mleko, ciągle mieszając. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną tartej gałki muszkatołowej. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 20 – 30 minut mieszając trzepaczką, aby sos nabierał puszystości.
Zobacz także: Jak zrobić sos winegret?
Sos beszamelowy – wskazówki
- Przygotowując zasmażkę pamiętaj o energicznym mieszaniu – w przeciwnym razie powstaną grudki
- Zasmażkę z mlekiem gotuj nawet przez pół godziny
- Jeśli trzymasz mleko w lodówce poczekaj, aż będzie miało temperaturę pokojową
- Jeśli nie chcesz, aby sos beszamelowy był gęsty dodaj więcej mleka.
Reklama
Wypróbuj przepis na brokuły zapiekane w sosie beszamelowym
Reklama
Reklama
Reklama