Jak zrobić przecier owocowy?
Możecie użyć do tego jabłek, truskawek, śliwek, melona… - co tylko chcecie. Przeciery owocowe to niezły sposób na przemycenie pewnej ilości witamin i składników mineralnych naszym pociechom. To też dobry sposób na ułatwienie sobie życia przy robieniu deserów.

Opublikowano: 05.11.2010, 13:38
Reklama
- Owoce trzeba umyć, obrać ze skórki jeśli są to np. jabłka, pozbawić pestek – jeśli śliwki, a następnie owoce rozdrobnić, zmiksować na miazgę, dodać ewentualnie trochę cynamonu czy tłuczonych goździków, przelać do słoików lub butelek z szeroką szyjką (można na tym etapie włożyć też do słoika kawałek laski wanilii), zakręcić i spasteryzować .Większość owocowych przecierów pasteryzujemy w temperaturze 85 stopni Celsjusza przez 25-30 minut (czyli gotujemy słoiki zanurzone w gorącej, ale nie wrzącej wodzie).
Reklama
Polecamy : Jak serwować owoce?
- Przecier jabłkowy wykorzystujmy choćby w przygotowaniu szarlotki, pamiętajmy też, że miazgi owocowe świetnie sprawdzają się w lodach, na przykład truskawkowa. To na wypadek, gdyby ktoś na przykład miał taką truskawkową zachciankę powiedzmy w… karnawale.
Reklama
Zobacz również : Owoce z grilla
Reklama
Reklama
Reklama