Jak zrobić idealny sos
Wystarczy kilka chwil!

Jak przygotować sos idealny? Pomoże nam Esencja do sosów Knorr. Wystarczy połączyć ją z ciepłą wodą i całość doprowadzić do wrzenia, by stworzyć gęsty, gładki, doskonale smakujący sos. Jeśli mamy więcej czasu i lubimy eksperymentować, możemy Esencję połączyć z sokami lub tłuszczem z mięsa, a na koniec dodać do sosu ulubione dodatki. Dzięki temu dodatkowo podbijemy jego smak!
Jak zrobić idealny sos?
Wymarzony sos otrzymamy, jeśli będziemy pamiętali o kilku prostych zasadach:
- Esencję do sosów Knorr należy dodać do ciepłej wody (nigdy nie do gorącej). Dopiero po dokładnym wymieszaniu należy doprowadzić mieszankę do wrzenia, gotując przez jedną minutę.
- Do przygotowania sosu, zamiast wody, można użyć tłuszczu oraz soków mięsnych pochodzącego ze smażenia czy pieczenia mięsa. Wówczas uzyskamy sos o głębszym mięsnym smaku.
- Osoby lubiące kulinarne eksperymenty mogą wzbogacić smak sosu o swoje ulubione dodatki: zioła (np. rozmaryn, tymianek), przyprawy (np. chili, imbir, goździki), warzywa lub inne jak musztarda czy chrzan.
Esencje występują w 5 wariantach smakowych:
- Do sosu pieczeniowego ciemnego,
- Do sosu pieczeniowego jasnego,
- Do sosu pieczarkowego,
- Do sosu cebulowego,
- Do potrawki z kurczaka.
Zostały przygotowane na bazie bulionów w połączeniu z najlepszymi suszonymi ziołami i przyprawami, mi.in., w zależności od wariantu, z papryką, pieprzem, tymiankiem czy rozmarynem.
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego stanowi idealny dodatek do dań pieczonych i smażonych z wołowiny oraz karkówki. Cechuje się nie tylko doskonałym smakiem, ale również głęboką bursztynową barwą.
Esencja do sosu cebulowego swój niepowtarzalny smak zawdzięcza m.in. ekstraktowi z czerwonego wina. Tak przygotowany sos będzie doskonale pasował do karkówki lub wołowiny.
Esencja do sosu pieczeniowego jasnego posłuży do przygotowania smacznego, gęstego sosu, który najlepiej dopełni dania smażone i pieczone z kurczaka lub cielęciny. Miło zaskoczy dodatkiem pachnącego rozmarynu.
Esencja do sosu pieczarkowego pozwoli przygotować sos pieczarkowy, który doskonale podkreśli smak pieczonego kurczaka lub kotletów mielonych.
Esencja do potrawki z kurczaka pozwoli szybko i łatwo przygotować gęsty sos o wyjątkowym, głębokim smaku i aromacie. Kurczak podany w aksamitnym sosie będzie smakował doskonale.
Bazy pod trzy najpopularniejsze sosy, czyli pieczeniowy ciemny, pieczeniowy jasny oraz pieczarkowy dostępne są w mniejszych (2 kubeczki) i większych (4 kubeczki) opakowaniach.
Sugerowana cena detaliczna:
- 2 kubeczki - 3, 49 PLN
- 4 kubeczki - 5,99 PLN