Reklama

Wodnistą zupę można zagęścić, dodając do niej:

Reklama
  1. Zasmażkę – mąkę przysmaża się na maśle, wlewa do zupy i – mieszając – chwilę gotuje.
  2. Rozrobioną mąkę – 23 łyżki mąki miesza się ze śmietaną lub wodą i mieszając wlewa do zupy;
  3. Żółtko (idealne do zup-kremów) – trzeba je roztrzepać w misce i domieszać do niego 2-3 łyżki zupy. Następnie, cały czas mieszając, dodaje się je do gorącej zupy. Trzeba uważać, by zupa się nie zagotowała, bo wtedy żółtko się zetnie;
  4. Trochę puree ziemniaczanego (może być z torebki) lub surowy starty ziemniak.
Reklama

Przeczytaj także:

10 trików, jak uratować potrawę
14 sposobów na uratowanie świątecznych potraw

Reklama
Reklama
Reklama