Jak zagęścić zupę - 4 sposoby
Sprawdzone przez nasze babcie.

Opublikowano: 04.03.2015, 05:03
Reklama
Wodnistą zupę można zagęścić, dodając do niej:
Reklama
- Zasmażkę – mąkę przysmaża się na maśle, wlewa do zupy i – mieszając – chwilę gotuje.
- Rozrobioną mąkę – 23 łyżki mąki miesza się ze śmietaną lub wodą i mieszając wlewa do zupy;
- Żółtko (idealne do zup-kremów) – trzeba je roztrzepać w misce i domieszać do niego 2-3 łyżki zupy. Następnie, cały czas mieszając, dodaje się je do gorącej zupy. Trzeba uważać, by zupa się nie zagotowała, bo wtedy żółtko się zetnie;
- Trochę puree ziemniaczanego (może być z torebki) lub surowy starty ziemniak.
Reklama
Przeczytaj także:
10 trików, jak uratować potrawę
14 sposobów na uratowanie świątecznych potraw
Reklama
Reklama
Reklama