Jak uprażyć orzechy?
Uwielbiam chodzić po krakowskim rynku, gdy stoją tam stragany. Można wówczas dostać prażone, świeżutkie i ciepłe orzechy, w miodowej lub karmelowej otoczce. Czasami, gdy szczególnie za nimi zatęsknię, stawiam sobie krakowski rynek we własnej kuchni.

Prażymy orzechy
Wystarczy wrzucić na porządnie rozgrzaną patelnię (bez dodawania tłuszczu) garść dowolnych orzechów – włoskich, laskowych bądź migdałów. Poczekać aż się uprażą (po kuchni rozejdzie się przyjemny, orzechowy zapach). Następnie wlać 2-3 łyżki miodu i poczekać, aż nieco odparuje i zgęstnieje. Tak przygotowane orzechy wykładamy na talerz solidnie wysmarowany masłem – inaczej po wystygnięciu, nie oderwiemy ich od dna.
Zobacz także: Orzechy włoskie – ważny składnik diety
Nie jemy orzechów prosto z patelni, chyba że chcemy wylądować na pogotowiu z poparzeniem jamy ustnej. Jemy je dopiero po przestudzeniu, gdy orzechy są lekko ciepłe – smakują najlepiej. Można je wówczas również lekko posolić.
Prażone orzechy można wykorzystać jako solową przekąską, dodatek do ostrych serów (np. włoskie orzechy z kozimi serami i gruszką) oraz posypkę do sałatek.
Jeśli prażymy orzechy o mało wyrazistym smaku – np. nerkowca lub blanszowane migdały, można do miodu dodać też trochę ziaren sezamu, albo soli i pieprzu, bądź troszkę chilli.
Jeśli robimy prażone orzechy w karmelu - najpierw zróbmy karmel i polejmy nimi orzechy, gdy są jeszcze na patelni.
Polecamy: Jak zrobić keks?
1 z 3

Jak uprażyć orzechy?
Prażone orzechy.
2 z 3

Jak uprażyć orzechy?
Prażone orzechy najlepiej smakują, gdy są lekko ciepłe.
3 z 3

Jak uprażyć orzechy?
Po zdjęciu z patelni można położyć prażone orzechy bezpośrednio na talerz posmarowany masłem lub na papier do pieczenia.