Reklama

Spis treści

Reklama
  1. Przepis na ciasteczka maślane
  2. Wersja z lawendą
  3. Wersja z masłem orzechowym
  4. Jak je przechowywać?

Ciasteczka maślane – przepis podstawowy

Składniki:

  • 2 jajka
  • Kostka masła
  • 50 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • Laska wanilii lub cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Przesiej dokładnie mąkę razem z cukrem białym i waniliowym. Wbij do niej jajka i dokładnie wymieszaj.
  2. Połącz z zimnym masłem do zmieszania wszystkich składników. Zrób to szybko i sprawnie, aby masło miało jak najkrótszy czas ogrzewania przez ręce.
  3. Możesz uformować ciasto w rulonik lub złożyć w kulę. Przełóż do zamrażalnika na 30 minut.
  4. Jeżeli zdecydowałaś się na rulonik, pokrój ciasto w 2 cm szerokości krążki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. W innej wersji rozwałkuj ciasto i wykrawaj dowolne kształty za pomocą foremek.
  6. Piecz przez 15 minut do zezłocenia w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Wersja z lawendą

Składniki:

  • 2 jajka
  • Kostka masła
  • 60 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki suszonej lawendy
  • Laska wanilii lub aromat waniliowy

Przygotowanie

  1. Przesiej dokładnie mąkę razem z cukrem białym i waniliowym. Wbij do niej jajka i dokładnie wymieszaj.
  2. Połącz z zimnym masłem do zmieszania wszystkich składników.
  3. Posyp lawendą i zagnieć, aby równomiernie ją rozprowadzić. Zrób to szybko i sprawnie, aby masło miało jak najkrótszy czas ogrzewania przez ręce.
  4. Możesz uformować ciasto w rulonik lub złożyć w kulę. Przełóż do zamrażalnika na 30 minut.
  5. Rozwałkuj ciasto i wykrój zgrabne koła. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
fot. Adobe Stock

Wersja z masłem orzechowym

Składniki:

  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • Pół szklanki masła orzechowego
  • ¾ kostki masła
  • 50 g cukru

Przygotowanie

  1. Przesiej dokładnie mąkę razem z cukrem białym i waniliowym. Wbij do niej jajka i dokładnie wymieszaj.
  2. Połącz z zimnym masłem do zmieszania wszystkich składników. Dodaj masło orzechowe gładkie lub z kawałkami orzeszków. Przełóż do zamrażalnika na 30 minut.
  3. Jeżeli zdecydowałaś się na rulonik, pokrój ciasto w 2 cm szerokości krążki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Na każdym z nich zrób charakterystyczny wzorek kratki za pomocą widelca.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
fot. Adobe Stock

Jak je przechowywać?

  1. Pozwól, aby domowe ciasteczka całkowicie się schłodziły przed ich przechowywaniem. Gorące uwalniają parę wodną, powodując rozmoczenie innych ciasteczek w pojemniku. Studź je na kratce, wtedy masz pewność, że woda wyparuje.
  2. Przenieś je do szczelnego pojemnika. Dzięki temu staną się kruche. Szczelne torebki strunowe z tworzywa sztucznego lub plastikowe pojemniki to jeden z lepszych wyborów. Jeśli to możliwe, wybierz opakowanie tak, aby mogło pomieścić je ciasno. Pomaga to ograniczyć przepływ powietrza w pojemniku i dłużej utrzymuje kruche ciasteczka w świeżości.
  3. Umieść kawałek białego chleba w pojemniku, aby zachować ich świeżość. Pomoże on wchłonąć wilgoć, którą mogłaby doprowadzić do zmiękczenia i spleśnienia.
Reklama

Zobacz też:
Przepisy na doskonałe kokosanki Pomysły na zdrowe ciasteczka owsiane

Reklama
Reklama
Reklama