Jak upiec maślane ciasteczka? Tradycyjne, z lawendą lub orzechowe
To kilka prostych przepisów, które sprawią, że w prosty i szybki sposób uzupełnisz puszki domowymi wypiekami.

Opublikowano: 24.07.2019, 12:28
Reklama
Spis treści
	Ciasteczka maślane – przepis podstawowy
Składniki:
- 2 jajka
 - Kostka masła
 - 50 g cukru
 - 200 g mąki pszennej
 - Laska wanilii lub cukier waniliowy
 
Przygotowanie
- Przesiej dokładnie mąkę razem z cukrem białym i waniliowym. Wbij do niej jajka i dokładnie wymieszaj.
 - Połącz z zimnym masłem do zmieszania wszystkich składników. Zrób to szybko i sprawnie, aby masło miało jak najkrótszy czas ogrzewania przez ręce.
 - Możesz uformować ciasto w rulonik lub złożyć w kulę. Przełóż do zamrażalnika na 30 minut.
 - Jeżeli zdecydowałaś się na rulonik, pokrój ciasto w 2 cm szerokości krążki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
 - W innej wersji rozwałkuj ciasto i wykrawaj dowolne kształty za pomocą foremek.
 - Piecz przez 15 minut do zezłocenia w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
 
	Wersja z lawendą
Składniki:
- 2 jajka
 - Kostka masła
 - 60 g cukru
 - 200 g mąki pszennej
 - 3 łyżeczki suszonej lawendy
 - Laska wanilii lub aromat waniliowy
 
Przygotowanie
- Przesiej dokładnie mąkę razem z cukrem białym i waniliowym. Wbij do niej jajka i dokładnie wymieszaj.
 - Połącz z zimnym masłem do zmieszania wszystkich składników.
 - Posyp lawendą i zagnieć, aby równomiernie ją rozprowadzić. Zrób to szybko i sprawnie, aby masło miało jak najkrótszy czas ogrzewania przez ręce.
 - Możesz uformować ciasto w rulonik lub złożyć w kulę. Przełóż do zamrażalnika na 30 minut.
 - Rozwałkuj ciasto i wykrój zgrabne koła. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
 

	Wersja z masłem orzechowym
Składniki:
- 2 jajka
 - 250 g mąki pszennej
 - Pół szklanki masła orzechowego
 - ¾ kostki masła
 - 50 g cukru
 
Przygotowanie
- Przesiej dokładnie mąkę razem z cukrem białym i waniliowym. Wbij do niej jajka i dokładnie wymieszaj.
 - Połącz z zimnym masłem do zmieszania wszystkich składników. Dodaj masło orzechowe gładkie lub z kawałkami orzeszków. Przełóż do zamrażalnika na 30 minut.
 - Jeżeli zdecydowałaś się na rulonik, pokrój ciasto w 2 cm szerokości krążki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
 - Na każdym z nich zrób charakterystyczny wzorek kratki za pomocą widelca.
 - Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
 

	Jak je przechowywać?
- Pozwól, aby domowe ciasteczka całkowicie się schłodziły przed ich przechowywaniem. Gorące uwalniają parę wodną, powodując rozmoczenie innych ciasteczek w pojemniku. Studź je na kratce, wtedy masz pewność, że woda wyparuje.
 - Przenieś je do szczelnego pojemnika. Dzięki temu staną się kruche. Szczelne torebki strunowe z tworzywa sztucznego lub plastikowe pojemniki to jeden z lepszych wyborów. Jeśli to możliwe, wybierz opakowanie tak, aby mogło pomieścić je ciasno. Pomaga to ograniczyć przepływ powietrza w pojemniku i dłużej utrzymuje kruche ciasteczka w świeżości.
 - Umieść kawałek białego chleba w pojemniku, aby zachować ich świeżość. Pomoże on wchłonąć wilgoć, którą mogłaby doprowadzić do zmiękczenia i spleśnienia.
 
	Zobacz też:
Przepisy na doskonałe kokosanki Pomysły na zdrowe ciasteczka owsiane
 
Reklama
Reklama
Reklama

