Reklama

Wielu wykrawa w rozwałkowanym cieście okręgi, potem do każdego nakłada farsz i lepi pierogi. Jeśli jednak chcesz zrobić nieco większą ilość pierogów, warto zastanowić się nad pewnym stosowanym przed wojną (a pewnie też później) trikiem, który przyspieszy pracę.

Przed Wigilią w polskich domach aż kurzy się od ilości mąki, a para unosi się nad garnkami z gotowanymi pierogami. Jak szybko lepić pierogi, by praca paliła się w rękach? Jest na to sprytny sposób, ale najpierw konieczne jest zapoznanie się z tradycyjnym przepisem na pierogi.

Szybkie lepienie pierogów - sposób nr 1

  1. Rób pierwszy rząd pierogów. Porcje farszu połóż w odległości ok. 4-5 cm od brzegu ciasta, robiąc przerwę ok. 6-7 cm pomiędzy porcjami w rzędzie.
  2. Następnie chwytasz ciasto za brzeg i nakrywasz nim farsz (trochę tak, jakbyś składała kartkę).
  3. Farsz jest mniej więcej w miejscu zgięcia. Teraz wykrawasz szklanką półksiężyce – tak, aby farsz był na środku „przyszłego” pieroga.
  4. Tak przygotowane półksiężyce zlep przy brzegach i pieróg gotowy.
  5. Odcinasz kawałek z podwójnie zlepionym ciastem, równając tym samym brzeg. I znów – odmierzasz od krawędzi ciasta ok. 4-5 cm, kładziesz farsz, zwijaj, wykrawasz półksiężyce i lepisz. Resztki ciasta ugniataj i rozwałkuj.

Szybkie lepienie pierogów - sposób nr 2

  1. Podczas robienia pierogów ciasto możesz wyrabiać w misce, a gdy jest gotowe, odrywać małe kulki ciasta, ręcznie formować z nich okrągłe, płaskie, cienkie placuszki – okrąg nie wyjdzie idealny, ale dla niektórych nie ma to bardzo dużego znaczenia.
  2. Następnie nakładaj na okrągły placek farsz i lep pieróg. Ten szybki sposób na lepienie pierogów sposób przydaje się, gdy masz małą kuchnię lub nie przepadasz za myciem stolnicy.
fot. Adobe Stock

Artykuł pierwotnie opublikowany 13.12.2010.

Czytaj także: Jak prawidłowo ugotować pierogi?Jak mrozić pierogi?8 bestsellerowych farszy do pierogów

Reklama
Reklama
Reklama