Reklama

Wielu wykrawa w rozwałkowanym cieście okręgi, potem do każdego nakłada farsz i lepi pierogi. Jeśli jednak chcesz zrobić nieco większą ilość pierogów, warto zastanowić się nad pewnym stosowanym przed wojną (a pewnie też później) trikiem, który przyspieszy pracę.

Reklama

Przed Wigilią w polskich domach aż kurzy się od ilości mąki, a para unosi się nad garnkami z gotowanymi pierogami. Jak szybko lepić pierogi, by praca paliła się w rękach? Jest na to sprytny sposób, ale najpierw konieczne jest zapoznanie się z tradycyjnym przepisem na pierogi.

Szybkie lepienie pierogów - sposób nr 1

  1. Rób pierwszy rząd pierogów. Porcje farszu połóż w odległości ok. 4-5 cm od brzegu ciasta, robiąc przerwę ok. 6-7 cm pomiędzy porcjami w rzędzie.
  2. Następnie chwytasz ciasto za brzeg i nakrywasz nim farsz (trochę tak, jakbyś składała kartkę).
  3. Farsz jest mniej więcej w miejscu zgięcia. Teraz wykrawasz szklanką półksiężyce – tak, aby farsz był na środku „przyszłego” pieroga.
  4. Tak przygotowane półksiężyce zlep przy brzegach i pieróg gotowy.
  5. Odcinasz kawałek z podwójnie zlepionym ciastem, równając tym samym brzeg. I znów – odmierzasz od krawędzi ciasta ok. 4-5 cm, kładziesz farsz, zwijaj, wykrawasz półksiężyce i lepisz. Resztki ciasta ugniataj i rozwałkuj.

Szybkie lepienie pierogów - sposób nr 2

  1. Podczas robienia pierogów ciasto możesz wyrabiać w misce, a gdy jest gotowe, odrywać małe kulki ciasta, ręcznie formować z nich okrągłe, płaskie, cienkie placuszki – okrąg nie wyjdzie idealny, ale dla niektórych nie ma to bardzo dużego znaczenia.
  2. Następnie nakładaj na okrągły placek farsz i lep pieróg. Ten szybki sposób na lepienie pierogów sposób przydaje się, gdy masz małą kuchnię lub nie przepadasz za myciem stolnicy.
fot. Adobe Stock

Artykuł pierwotnie opublikowany 13.12.2010.

Reklama

Czytaj także: Jak prawidłowo ugotować pierogi?Jak mrozić pierogi?8 bestsellerowych farszy do pierogów

Reklama
Reklama
Reklama