Jak suszyć jabłka, aby były chrupiące? Poznaj dwie metody suszenia oraz przepis na suszone jabłka z cynamonem
Jak suszyć jabłka, aby były chrupiące i pyszne? Suszone jabłka to zdrowa i smaczna przekąska. Jeśli dodasz do nich aromatyczne przyprawy, np. cynamon lub kardamon, powstaną pyszne jabłkowe chipsy. Suszenie jabłek jest bardzo proste - możesz to zrobić przy pomocy piekarnika, suszarki do owoców, albo suszyć jabłka na grzejniku.

Suszone jabłka najlepiej przygotowywać we wrześniu i październiku - to właśnie w tych miesiącach dojrzewają najbardziej aromatyczne odmiany. Do suszenia wybierz ładne, niepoobijane i mocno dojrzałe jabłka. Radzimy nie obierać ich ze skórki, a jedynie porządnie umyć i usunąć gniazda nasienne. To właśnie pod skórką znajduje się najwięcej witamin.
Spis treści:
- Jak suszyć jabłka w piekarniku?
 - Jak suszyć jabłka na grzejniku?
 - Przepis na suszone jabłka z cynamonem
 - Jak przechowywać suszone jabłka?
 
Jak suszyć jabłka w piekarniku?
Suszenie owoców w piekarniku to prosty proces, który nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani dużego nakładu pracy. Dokładnie ususzone jabłka to smaczne owocowe chipsy, którymi możesz cieszyć się przez cały rok.
Suszenie jabłek w piekarniku krok po kroku:
- Przygotuj dużą blachę - wyłóż ją papierem do pieczenia, żeby owoce nie przywierały.
 - Jabłka dokładnie umyj.
 - Umyte jabłka pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na plasterki.
 - Rozkładaj jabłkowe talarki na blaszce. Pamiętaj, że nie mogą na siebie nachodzić - posklejają się.
 - Jeśli masz ochotę, posyp jabłka cynamonem lub kardamonem.
 - Piekarnik nagrzej do 60-70 stopni C (z termoobiegiem). Suszenie jabłek w piekarniku trwa mniej więcej 3 godziny. Co pewien czas otwieraj na chwilę drzwiczki piekarnika, żeby pozbyć się pary.
 - Suszone jabłka są gotowe, gdy staną się dość sztywne, ale nie są jeszcze stwardniałe.
 

Jak suszyć jabłka na grzejniku?
Suszone jabłka można przygotować również w inny sposób. Suszenie na grzejniku jest może czasochłonnym, ale z pewnością bardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Trudno oszacować, ile dokładnie zabierze wtedy proces suszenia. Należy jednak pamiętać o przykryciu plastrów jabłek, aby nie opadał na nie kurz.
Z jabłkami, które mają być suszone na grzejniku, postępuj tak samo jak w przypadku metody z piekarnikiem. Owoce dokładnie umyj (nie obieraj!), pozbaw gniazd nasiennych, a potem pokrój na plastry i ułóż na grzejniku. Uzbrój się też w cierpliwość, bo takie suszenie może trwać wiele długich godzin.
Przepis na suszone jabłka z cynamonem
Suszone jabłka z cynamonem to idealna przekąska, która zachwyci swoim smakiem i aromatem. Są proste do przygotowania, stanowią zdrową alternatywę dla sklepowych słodyczy i doskonale nadają się jako dodatek do różnych potraw oraz jesiennych deserów.
Składniki:
- 4-5 średnich jabłek,
 - 1-2 łyżeczki cynamonu.
 
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie jabłka. Możesz je obrać lub zostawić skórkę, w zależności od preferencji.
 - Usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka na cienkie plasterki, około 3-4 mm grubości.
 - Rozgrzej piekarnik do 90°C.
 - Ułóż plasterki jabłek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, upewniając się, że nie nakładają się na siebie.
 - Posyp każdy plasterek cynamonem, równomiernie rozprowadzając przyprawę.
 - Wstaw blachę z jabłkami do piekarnika.
 - Susz jabłka przez około 2-3 godziny, aż staną się chrupiące, ale nadal lekko elastyczne. Co jakiś czas sprawdzaj jabłka, aby upewnić się, że nie przypalają się i równomiernie suszą.
 - Możesz obrócić plasterki w połowie czasu, aby uzyskać równomierne wysuszenie.
 - Po wyjęciu z piekarnika, pozwól jabłkom ostygnąć na blasze.
 

Jak przechowywać suszone jabłka?
Suszone jabłka zawsze przechowuj po całkowitym wystudzeniu, aby nie parowały w zamkniętym naczyniu. Najlepiej włożyć je do szklanego, szczelnego naczynia. W plastikowym pojemniku mogą stać się miękkie i elastyczne, ponieważ może on przepuszczać niewielkie ilości wilgoci.
Jabłka przechowywane w odpowiednich warunkach możesz przechowywać od kilku miesięcy nawet do roku.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.09.2020.
	Czytaj także:
	Jak suszyć grzyby?
	Jak suszyć morele?
	Jak suszyć śliwki?

