Jak przygotować karpia krok po kroku
Karp to król świątecznego stołu, nie wyobrażamy sobie bez niego Bożego Narodzenia. Ale czy wiemy jak przygotować karpia od początku do końca? Oto jak obchodzić się z wigilijną rybą krok po kroku.

Podczas zakupu karpia warto spytać skąd pochodzi ryba. Nie zawsze bowiem są to krajowe hodowle, możemy również spotkać karpia z Chin. Kwestię zabicia karpia można zostawić sprzedawcy lub zrobić to samemu.
1 z 9

Jak przygotować karpia krok po kroku
Rybę trzeba następnie dobrze umyć i oskrobać z łusek. Łuski karpia nie stawiają dużego oporu - warto jednak użyć ostrego noża z ząbkami lub specjalnej skrobaczki. Skrobiemy od ogona w stronę głowy. Pamiętajmy o zachowaniu paru łusek na szczęście!
2 z 9

Jak przygotować karpia krok po kroku
Jeśli ryba będzie dzielona na dzwonki trzeba usunąć wszystkie płetwy. Jeżeli pieczemy karpia - płetwy można zostawić.
3 z 9

Jak przygotować karpia krok po kroku
Jak patroszyć? Poprowadźmy cięcie jamy brzusznej w kierunku od głowy do ogona.
4 z 9

Jak przygotować karpia krok po kroku
Warto zadbać, żeby ostrze weszło dostatecznie głęboko.
5 z 9

Jak przygotować karpia krok po kroku
Wnętrzności usuńmy ręką. Uważajmy, żeby nie uszkodzić pęcherzyka żółciowego! Jeśli tak się stanie musimy dobrze wypłukać rybę, żeby pozbyć się goryczki.
6 z 9

Jak przygotować karpia krok po kroku
Jeżeli mamy zamiar przyrządzić całego karpia usuwamy jedynie skrzela i oczy.
7 z 9

Jak przygotować karpia krok po kroku
Głowę usuwamy, kiedy chcemy przyrządzić karpia faszerowanego lub rybę w dzwonkach. Kiedy usuwamy głowę nie musimy rozcinać brzucha - wnętrzności usuniemy poprzez przełyk.
8 z 9

Jak przygotować karpia krok po kroku
Jakość mięsa i jego wartości odżywcze zależą od rodzaju paszy, jaką karp był karmiony.
9 z 9

Jak przygotować karpia krok po kroku
Cytryna to doskonały dodatek do ryb, jeśli chcemy trzymać karpia w lodówce koniecznie natrzyjmy go solą i cytryną!