Jak przechowywać faworki i pączki? Sposoby na to, by były dłużej świeże
Jak przechowywać faworki i pączki? By faworki były dłużej świeże, przechowuj je w szklanej misce - zadbaj o to, by miały sucho. Gdy nasiąkną wilgocią, nie będą już kruche. Z kolei pączki najlepiej jest umieścić np. w przykrytej paterze. Możesz również zamrozić pączki od razu po usmażeniu, gdy tylko ostygną.

Faworki i pączki to najpopularniejsze karnawałowe pyszności, a zgodnie z tradycją tłustego czwartku pochłaniamy je w tym dniu w ogromnych ilościach. Największą wadą tych przysmaków jest fakt, że dosyć szybko tracą świeżość i to niezależnie od tego, czy skorzystasz z szybkiego przepisu na tłusty czwartek, czy poświęcisz na przygotowania cały dzień. Pączki już kolejnego dnia robią się czerstwe, a faworki gumowate. Jak przechowywać faworki i pączki, aby jak najdłużej cieszyć się ich pysznym smakiem? Skorzystaj z porad naszych babć.
Jak przechowywać faworki, by dłużej były kruche?
Idealne faworki są chrupiące i kruche. Gdy ciasto złapie wilgoć, tracą swoją apetyczną konsystencję. Dlatego trzeba zadbać o to, by miejsce do przechowywania faworków było suche (nie powinny mieć kontaktu np. z parą wodną, ani być przechowywane w lodówce).
Gotowe faworki można z powodzeniem przechowywać nawet 5-7 dni. Po pierwsze - nie obsypuj ich cukrem pudrem. Zrób to dopiero przed zaserwowaniem, co wydłuży ich świeżość. Faworki najlepiej przechowywać w szklanej misce lub zamkniętym, plastikowym pojemniku. Ustaw je w suchym i ciepłym pomieszczeniu - zapobiegliwe panie domu często na czas gotowania obiadu wynoszą faworki do pokoju, aby para wydobywająca się z przyrządzanych potraw, nie zmiękczała chrustów. Jeszcze raz powtórzymy - nigdy nie wkładaj faworków do lodówki.
Jak przechowywać pączki, by dłużej zachowały świeżość?
O wydłużeniu świeżości pączków, warto pomyśleć już przed ich przygotowaniem. Od przepisu na pączki odejmij jedno jajko. To zmieni nieco konsystencję ciasta i sprawi, że pączki tak szybko nie staną się czerstwe.
Od razu po usmażeniu i wystudzeniu, pączki możesz zamrozić. Dzięki temu, gdy po kilku dniach wyjmiesz je z zamrażarki i rozmrozisz, będą smakować idealnie. Usmażonych pączków nie posypuj cukrem pudrem - podobnie jak w przypadku faworków, lepiej zrobić to bezpośrednio przed zaserwowaniem. Pączki przechowuj na przykrytej paterze. Gdyby jednak stały się nieco czerstwe, włóż je na chwilę do piekarnika lub mikrofalówki, a odzyskają swoją konsystencję.

Zobacz też nasze przepisy na tłusty czwartek: