Jak na dłużej zachować świeżość pokarmów?
Domowe przetwory, sałatki, aromatyczne zupy i dania rybne… Nie rezygnujmy ze zróżnicowanego jadłospisu tylko dlatego, że letnie dni pozostały wspomnieniem. Dzięki zgromadzonym zapasom jesienno-zimowa dieta będzie nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Jak powinno wyglądać nasze menu podczas największych chłodów oraz jak przechowywać żywność, aby nie straciła swoich właściwości?

Domowe przetwory, sałatki, aromatyczne zupy i dania rybne… Nie rezygnujmy ze zróżnicowanego jadłospisu tylko dlatego, że letnie dni pozostały wspomnieniem. Dzięki zgromadzonym zapasom jesienno-zimowa dieta będzie nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Jak powinno wyglądać nasze menu podczas największych chłodów oraz jak przechowywać żywność, aby nie straciła swoich właściwości?
Wraz z nadejściem chłodniejszych dni powinniśmy pomyśleć o zmianie naszego jadłospisu. Zimowa dieta powinna przede wszystkim opierać się o produkty bogate w witaminę C i kwasy omega-3, które wzmocnią odporność organizmu. Inspiracje do kulinarnych eksperymentów znajdziemy m.in. w kuchni skandynawskiej, która doskonale sprawdza się w ekstremalnych warunkach pogodowych.

Zdrowie na talerzu
Zimowe menu powinno opierać się na zbilansowanych posiłkach. Na śniadanie warto przyrządzić jajecznicę z dodatkiem wędzonego łososia i koperku. Taki posiłek doda nam energii na dobry początek dnia. Pożywne dania jednogarnkowe będą idealną propozycją obiadową – są niedrogie i sycące, a przy tym bardzo łatwe do przygotowania. Leczo, gulasz, łazanki, chili con carne, fasolka po bretońsku, strogonow czy bigos? Wybór dań jest ogromny. Wybrednym smakoszom polecamy norweską specjalność – potrawę jagnięcą z kapustą lub owoce morza w dowolnej kompozycji. Na obiad równie dobrze sprawdzą się rozgrzewające zupy. Wcześniej przyrządzoną zabierzmy ze sobą i odgrzejmy w pracy. Na kolację idealne będą gorące, pełnoziarniste tosty z chudą wędliną, rybą i warzywami lub na słodko – z ciepłą konfiturą i twarożkiem. Doskonale sprawdzą się także zapiekane warzywa, kremowe zupy i buliony. A do popicia… Herbata ze szczyptą imbiru, cynamonu lub goździków skutecznie rozgrzeje przed snem, a w ciągu dnia doda energii.
Powietrze pod kontrolą
Marynujemy, mrozimy, suszymy i robimy przeciery... wszystko po to, aby w jesienno-zimowym okresie cieszyć się produktami, których o tej porze roku nie znajdziemy w żadnym sklepie. Dobrym pomysłem na przedłużenie trwałości produktów będzie użycie pojemników do próżniowego przechowywania żywności. Brak kontaktu z powietrzem pozwoli utrzymać smak i świeżość jedzenia od 3 do 5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod. Ponadto, próżniowe pakowanie zapobiega wysychaniu żywności, zachowa sypkość, miękkość i odpowiedni aromat produktów na dłużej niż kilka dni. Bogaty wybór pojemników Dafi Vacuum pozwoli na przechowywanie np. sypkich produktów niezbędnych w zdrowiej diecie (pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż, warzyw, owoców i mięsa). W pojemnikach zamrozimy również przeciery, pokrojone w kawałki warzywa i owoce lub zamarynujemy ryby oraz mięso.
Pamiętajmy, że odpowiednio skomponowana dieta, bogata w świeże produkty utrzyma nas w dobrej formie przez cały sezon. Nie dajmy się lenistwu i każdego dnia poświęćmy czas na przygotowanie zdrowego posiłku. Tym bardziej, że gotowanie to prawdziwa sztuka. Kto wie, może odkryjemy w sobie nową pasję i zamiłowanie do kulinarnych eksperymentów?