Gotuj z We-Dwoje: Placek skubaniec
Rabarbar jest warzywem, którego częścią jadalną są ogonki liściowe. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i kwas szczawiowy odpowiedzialny za wypłukiwanie z organizmu wapnia.

Rabarbar jest warzywem, którego częścią jadalną są ogonki liściowe. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i kwas szczawiowy odpowiedzialny za wypłukiwanie z organizmu wapnia.
Ale dzięki temu, że pojawia się jako pierwszy w naszych ogródkach wybacza mu się to i chętnie używa się rabarbaru jako namiastki "owocu" do różnego rodzaju wypieków, galaretek, kompotów itp.

Dziś proponuje ciasto z rabarbarem. Jest ono ogólnie znane jako "Placek kolorowy", "Skubaniec" (w moim domu nazywa się ono "Ulubieniec", bo jest to ulubione ciasto mojego brata i stąd ta nazwa). Jest bardzo proste do wykonania i ładnie się prezentuje. Jedną z zalet jest również to, że do jego wykonania można używać różnych owoców sezonowych, a zimą dżem czy marmoladę. Można dodać również do jednej części ciasta kakao - wtedy będzie bardziej kolorowo.
Do wykonania placka rabarbarowego będziemy potrzebować:
Ciasto
- 3 szklanki maki
- 1 niepełna szklanka cukru
- 6 żółtek
- 1 kostka margaryny
- cukier waniliowy

- Piana
- 6 białek
- 1 niepełna szklanka cukru
- kisiel truskawkowy
- Rabarbar lub inne owoce sezonowe (dżem)

Wykonanie ciasta
Wysypujemy na stolnice trzy szklanki maki, dodajemy cukier,

…cukier waniliowy i proszek do pieczenia…

…mieszamy, dodajemy kostkę margaryny, siekamy nożem…

…na koniec wlewamy żółtka…


… i szybko zagniatamy ciasto.

Formujemy i dzielimy na trzy części, owijamy w folie i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia, wykładamy ją papierem do wypieków. Wyjmujemy schłodzone ciasto i ucieramy na tarce do warzyw z dużymi otworami na blaszkę.


Przystępujemy do ubijania piany, najpierw ubijamy białka na sztywno i powoli dosypujemy cukier, na koniec dodajemy kisiel i delikatnie mieszamy. Ciasto wyrównujemy dłonią i kładziemy rabarbar, następna warstwa ciasta, teraz piana z białek i na koniec jako kruszonka następny kawałek ciasta ścieramy.





Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do około 180° piekarnika i pieczemy około 50 minut.

Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.


AL