Focaccia z czosnkiem, solą i rozmarynem
Focaccia z czosnkiem, solą i rozmarynem to włoski przysmak, w którego smaku i aromacie bardzo łatwo się zakochać. Focaccię można zjeść jako samodzielną przekąskę lub podać z wędliną, we Włoszech jest to przede wszystkim mortadela czy prosciutto crudo.

Focaccia z czosnkiem, solą i rozmarynem to włoski przysmak, w którego smaku i aromacie bardzo łatwo się zakochać. Focaccię można zjeść jako samodzielną przekąskę lub podać z wędliną, we Włoszech jest to przede wszystkim mortadela czy prosciutto crudo.
Do wykonania naszej aromatycznej focacci będziemy potrzebować:
- 25 g świeżych drożdży,
- gałązki rozmarynu,
- 5 ząbków czosnku,
- pół szklanki oliwy z oliwek,
- pół szklanki ciepłej wody x 2,
- 300 g mąki,
- sól

Drożdże kruszymy, dodajemy do nich łyżeczkę cukru, żeby lepiej rosły, zalewamy ciepłą wodą (około pół szklanki).

Mieszamy drożdże z pozostałymi składnikami na gładko, odstawiamy na bok.

W międzyczasie siekamy na drobno czosnek.

Do rozczynu z drożdży wsypujemy mąkę.

Szczyptę soli.

Pół szklanki oliwy z oliwek.

I zagniatamy ciasto.

Blaszkę na pizzę wykładamy papierem do pieczenia.

I wykładamy na nie ciasto ugniatając naoliwionymi rękami na całej powierzchni. Opuszkami palców robimy w cieście zagłębienia.

Na ciasto wysypujemy posiekany czosnek i listki rozmarynu, na koniec oprószamy solą (najlepiej gruboziarnistą).

Ciasto wkładamy do piekarnika na początku nagrzanego jedynie do temperatury 50 ° - w ten sposób ciasto lekko urośnie. W tej temperaturze pozostawiamy ciasto na jakieś 10 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 ° i pieczemy focaccię, aż się ładnie przyrumieni.

Focaccię kroimy na kawałki, podajemy.
