Reklama

Morwa to rodzaj dużych krzewów oraz niewielkich drzew występujących głównie w klimacie subtropikalnym, jednak niektóre gatunki da się hodować także w Polsce. Są one znane głównie z uwagi na swoje owoce, przypominające jeżyny, które w większości są jadalne. Najczęściej spotykaną odmianą są owoce morwy czarnej, ale występują także w wersji białej i czerwonej.

Reklama

Do czego wykorzystać owoce morwy?

Biorąc pod uwagę walory smakowe, najlepsze są owoce morwy czarnej i czerwonej. Są soczyste i mają słodko-kwaśny smak. Białej – są nieco mdłe.

Wytwarza się z nich różnego typu dżemy, marmolady, syropy, soki i kompoty. Ponadto, stanowią one dodatek do ciast, tart i innych deserów, a suszone owoce – znakomicie komponują się z mieszanką zdrowych muesli.

Przepis na konfiturę z morwy

Składniki:

  • 2 kg morwy czarnej,
  • 0,5 kg cukru,
  • sok z jednej cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce morwy umyj, przebierz, usuń liście i szypułki.
  2. W garnku rozpuść cukier z sokiem z cytryny.
  3. Dodaj morwę i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Gdy konfitura z morwy nieco zgęstnieje, przełóż go do słoików.
  5. Odstaw dnem do góry do ostygnięcia i przechowuj konfitury z morwy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Morwa doceniana jest także przez zwolenników trunków, a mianowicie wykorzystuje się ją do produkcji win, likierów oraz nalewek.

Jak zrobić nalewkę z owoców morwy?
Jak zrobić wino morwowe?

fot. Adobe Stock

Przepis na dżem z morwy

Składniki:

  • 2 kg morwy,
  • 1 kg gruszek,
  • 0,5 kg cukru,
  • otarta skórka z jednej pomarańczy,
  • sok z jednej cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, pozbądź się pestek i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż do garnka, skrop sokiem z cytryny i zasyp cukrem. Zostaw na 2-3 godziny.
  3. Dodaj morwę i smaż około 2 godzin.
  4. Na koniec dodaj startą skórkę z pomarańczy i gotuj jeszcze 15 minut.
  5. Gotowy dżem z morwy przełóż do wyparzonych wcześniej słoików.

Przepis na sok z morwy

Składniki:

  • 2 kg morwy,
  • 1 l wody,
  • 0,5 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce morwy umyj, przebierz, usuń liście i szypułki.
  2. Włóż do garnka i zasyp cukrem.
  3. Po godzinie zalej owoce wodą i zagotuj.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.
  5. Gdy sok z morwy ostygnie, przelej go przez sitko lub gazę prosto do szklanych butelek.

Właściwości owoców morwy

Medycyna niekonwencjonalna i ziołolecznictwo chętnie korzystają z dobrodziejstwa i właściwości leczniczych owoców morwy. Stabilizują poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspomagają odchudzanie. Są pomocne przy różnego typu zapaleniach, krwawieniach, kaszlu i gorączce, a także przy zapaleniach gardła i jamy ustnej.

Inne zastosowanie

Czasem morwy traktowane są jako drzewa ozdobne i jedynie w tych celach się je sadzi. Biała morwa wykorzystywana jest z kolei głównie jako pokarm dla larw jedwabników, z których to produkuje się jedwab.

Reklama

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Reklama
Reklama
Reklama