Reklama

Przepisy na dietetyczne obiady, kolacje, a nawet desery to często nie lada wyzwanie. Istotne jest, aby w naszej diecie pojawiły się warzywa i owoce, które dostarczają niezbędnego błonnika pokarmowego i witamin. Smażenie i grillowanie powinno ustąpić gotowaniu potraw na parze, duszeniu oraz zapiekaniu. Sprawdź jak przyrządzić ulubione dania w odchudzonej wersji!

Reklama

Zdrowe obiady

Tortilla z warzywami

Oto składniki na tortillę z warzywami:

  • 4 placki tortilli
  • 2 łyżki hummusu
  • 1 awokado
  • pokrojona papryka
  • pokrojona cukinia
  • starty ser żółty

Jak zrobić tortillę z warzywami?

Placki tortilli układamy na stolnicy i smarujemy wcześniej zmiksowanym awokado i hummusem. Paprykę kroimy razem z cukinią w drobne paseczki. Ser żółty ścieramy drobno i układamy na wierzch warzyw. Całość składamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i zapiekamy tortille przez 15 minut. Lekko wystudzone podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Dietetyczne przepisy na kolację

Łosoś z brokułami

Oto składniki na łososia z brokułami:

  • 400 g filetu z łososia
  • rozmaryn
  • szczypta soli
  • brokuły
  • oliwa z oliwek
  • średnia cebula
  • sok z limonki
  • orzeszki pinii
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić łososia z brokułami?

Łososia posypujemy suszonym rozmarynem, solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Brokuły rozdrabniamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy warzywa. Siekamy cebulę i dodajemy. Wyciskamy sok z limonki i polewamy nim łososia. Na suchej patelni podprażamy orzeszki pinii i odstawiamy na bok. Łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 8 minut w 180 stopniach Celsjusza. Całość podajemy z brokułami i orzeszkami pinii. Serwujemy z sosem koperkowym na bazie jogurtu lub cytrynowym.

Dieta wątrobowa – przepisy

Placki jaglane

Oto składniki na placki jaglane:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • jajko
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru

Jak zrobić placki jaglane?

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, wcześniej pamiętając o dwukrotnym przepłukaniu, w celu usunięcia goryczy. Ugotowaną kaszę miksujemy w blenderze. Dodajemy mąkę kukurydzianą, roztrzepane jajko oraz doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe placki. Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni lub wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na 15 minut. Tak przygotowane placki podajemy z niskosłodzonym dżemem, jogurtem lub z pokrojonymi owocami sezonowymi.

Reklama

Zobacz inne porady kulinarne

Reklama
Reklama
Reklama