Dania na zimę - co jeść, żeby nie przytyć
Zimą mamy większe zapotrzebowanie na kaloryczne posiłki, które sycą i rozgrzewają. Jeśli obawiasz się, że nagle przytyjesz, to sprawdź nasze przepisy na pyszne dania, które nie spowodują rewolucji wagowej!

Znowu kanapki, jajecznica albo jogurt? To straszna nuda! Zimą, gdy czujesz się senna i bardziej zmęczona, powinnaś pomyśleć o zdrowych, pełnowartościowych posiłkach, które dodadzą ci energii i przy okazji wprawią w pozytywny nastrój.
Specjalnie dla ciebie wybrałyśmy najciekawsze przepisy na zimę, które znajdziesz też na stronie Beko Jedz jak mistrz! Zainspiruj się nimi!
Śniadanie - warzywna frittata

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zimą zadbaj, by było sycące i ciepłe. My uwielbiamy warzywną frittatę, która nie tylko pysznie smakuje, ale i pozytywnie nastraja na cały, mroźny dzień.
SKŁADNIKI:
- 10 jaj
- 60 ml mleka
- 1 cukinia
- 20 g suszonych pomidorów
- 25 g bazylii
- 60 g prosciutto
- 50 g parmezanu
- Sól
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu
- 20 g rukoli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
- Roztrzep jajka i mleko w dużej misce
- Dodaj cukinię, 15 gramów pomidorów, bazylię, prosciutto, parmezan i przyprawy do miski i zamieszaj do połączenia
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym i wlej mieszaninę na tacę
- Piecz przez około 40 minut w multifunkcyjnym piekarniku Beko
- Na koniec posyp frittate rukolą z oliwą
- W małej misce roztrzep oliwę i ocet
- Dodaj rukolę i pozostałe 5 g suszonych pomidorów, mieszaj do połączenia
- Pozostaw na ostygnięcie na kilka minut
Obawiasz się, że frittata nie wyjdzie lub się przypali? Pomyśl o odpowiednim piekarniku, który sprawi, że nawet to poranne gotowanie będzie przyjemne. Właśnie taki jest multifunkcyjny piekarnik Beko który umożliwia pieczenie kilku różnych dań w dwóch komorach równocześnie. Efekt? Piekąc frittatę możesz równocześnie przygotować ciastka. My jesteśmy zachwycone!
Obiad - dyniowo-pomarańczowa zupa z kurkumą

Nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak zupa. Zimą pamiętaj o energetycznych smakach. Zobacz, jak szybko przygotować pyszną zupę dyniową z kurkumą.
SKŁADNIKI:
- 1 cebula
- 15 g oliwy z oliwek
- 400 g marchwi
- 600 g dyni
- 1 świeży korzeń kurkumy
- 5 g sproszkowanej kurkumy
- Sok z dwóch pomarańczy
- sól
- pieprz
- woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Obierz dynię, marchew, cebulę i świeżą kurkumę
- Lekko podsmaż cebulę na patelni.
- Dodaje marchew, dynię i kurkumę
- Dodaj wodę i gotuj przez 10 minut
- Dodaj sok pomarańczowy
- Wymieszaj zupę blenderem Beko
- Dopraw przed podaniem
Wskazówka: Pamiętaj o odpowiednim zblendowaniu dyni i marchewki. Unikniesz dzięki temu nieestetycznych grudek.
Obiad - pieczony kurczak z warzywami korzennymi

Ten przepis przypadnie go gustu wszystkim, którzy kochają pyszne jedzenie, ale przy okazji nie chcą spędzać w kuchni kilku godzin. Zobacz, jakie to proste!
SKŁADNIKI:
- 30 g oliwy z oliwek
- Sól
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 pęczek marchwi (obrany i pokrojony)
- 1 por, opłukany i pokrojony w duże kostki
- 700-800 g poćwiartowanych ziemniaków
- 4 udka z kurczaka
- Świeży tymianek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rozgrzej piekarnik Beko do 200 stopni
- Na blasze wymieszaj oliwę z oliwek, sól, rozgnieciony czosnek i cebulę
- Pokrój ziemniaki w kostki i umieść na tacy
- Dodaj marchew, por, świeży tymianek i wymieszaj
- Na wierzchu umieść udka z kurczaka
- Piecz przez 45 minut bez przykrycia, w 190 stopniach
Wskazówka: Przed podaniem sprawdź, czy mięso oraz warzywa są odpowiednio miękkie. Wykorzystaj do tego wykałaczkę.
Z piekarnikiem Beko nie musisz martwić się o czyszczenie sprzętu, bo piekarnik zrobi to sam. Wystarczy włączyć 120 minutowy program czyszczenia pyrolitycznego, który spala uporczywe plamy na popiół, w temperaturze 500°C. Wystarczy, że resztki usuniesz za pomocą ściereczki, bez konieczności stosowania jakichkolwiek detergentów.
Podwieczorek - zdrowa pizza

Kochasz pizzę, ale jadasz ją tylko "od święta", bo boisz się, że utyjesz? Poznaj nasz przepis na pełnowartościową pizzę, która może być idealną przekąską w ciągu dnia.
SKŁADNIKI:
Składniki na ciasto:
- 200 ml wody
- 18 g drożdży
- 330 g mąki
- 17 ml oliwy z oliwek
- 7 g soli
Inne składniki:
- 250 g sos pomidorowy z oregano
- 150 g starty ser o niskiej zawartości tłuszczu
- 250 g naturalne pomidory w puszkach
- Oregano
Opcjonalne dodatki:
- plasterki cukinii
- czerwona cebula pokrojona w piórka
- pomidorki cherry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wlej wodę do miski, wsyp drożdże i pozostaw do rozpuszczenia się na około 5 minut
- Wsyp mąkę do maszyny do gotowania BekoChef
- Dodaj oliwę i sól. Mieszaj do momentu połączenia się składników.
- Dodaj wodę i drożdże do drugiego preparatu, aż ciasto będzie gotowe. Posmaruj dużą miskę oliwą z oliwek. Umieść ciasto w środku i skrop odrobiną oliwy.
- Przykryj folią i odłóż na bok, do podwojenia ciasta (około 1 godzina)
- Posyp mąką powierzchnię, na której będziesz wałkować
- Zagnieć ciasto tworząc kulki. Pozostaw je na 10 minut
- Rozgrzej piekarnik do 210 stopni
- Rozciągnij ciasto do pożądanego kształtu
- Połącz pomidory z oregano, aby uzyskać sos. Rozsmaruj sos na cieście do pizzy.
- Dodaj starty ser i dodatki
- Piecz w piekarniku przez 15-20 minut
Jeśli chcesz, by pizza miała chrupiący spód to pomyśl o odpowiednim piekarniku. Beko dzięki funkcji Pizza Pro sprawi, że poczujesz się jak we Włoszech. Temperatura 310° i specjalny kamień, który absorbuje wilgoć z ciasta pozwolą osiągnąć doskonałe efekty w 5 minut.
Kolacja - pełnowartościowe dyniowe smoothie z masłem orzechowym, brzoskwiniami, bananami i przyprawami korzennymi

Dietetyczna kolacja? Pomyśl o pożywnym smoothie, który doda ci energii i genialnie smakuje. Zimą nie zapomnij o przyprawach korzennych.
SKŁADNIKI:
- 4-5 łyżek puree z dyni
- 1 banan
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1,5 brzoskwini
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szczypty przyprawy korzennej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Przełóż wszystkie składniki do blendera Beko i rozdrobnij je
- Przelej całość do szklanki
- Posyp smoothie przyprawą korzenną
Materiał powstał przy współpracy z marką Beko