Reklama

Czym zastąpić sos sojowy? Ten najpopularniejszy na świecie sos azjatycki w najbardziej klasycznej wersji składa się wyłącznie z soi, pszenicy, wody oraz soli, poddanych kilkumiesięcznej fermentacji. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, barwników ani konserwantów.

Reklama

Sos sojowy jest idealnie klarowny, głęboko brązowy i pełny smaku umami. Wykorzystywany jest m.in. jako baza azjatyckich zup, dań głównych z mięsem, rybami czy tofu oraz jako dodatek do sushi. Jakie składniki dodać do dań, aby nadać im więcej tego charakterystycznego smaku? W kuchni warto mieć wodorosty (przede wszystkim kombu), suszone grzyby (głównie shitake), lubczyk, sól selerową, płatki suszonego tuńczyka bonito, anchois (suszone lub z puszki).

Spis treści:

  1. Sos rybny
  2. Sos tamari
  3. Amin kokosowy
  4. Przepis na zamiennik sosu sojowego

Sos rybny zamiast sosu sojowego

Sos rybny robiony jest ze sfermentowanego w soli krylu lub ryb. W niektórych potrawach może świetnie zastąpić sos sojowy, ale należy stosować go z umiarem.

Sos tamari - zamiennik sosu sojowego

Sos tamari, podobnie jak sos sojowy, produkowany jest ze sfermentowanej soi, ale nie zawiera dodatku pszenicy. Ma również nieco ciemniejszy kolor i bardziej intensywny smak. To świetna alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu.

fot. Adobe Stock

Amin kokosowy zamiast sosu sojowego

Amin kokosowy wytwarzany jest ze sfermentowanego soku z orzecha kokosowego i soli morskiej. Ma słony, delikatnie słodki smak, bardzo podobny do sosu sojowego, zawiera za to mniej sodu i jest bezglutenowy.

Kupisz go w sklepach z azjatycką i zdrową żywnością w cenie około 20 złotych za 250 ml.

Przepis na zamiennik sosu sojowego

Składniki:

  • 200 ml bulionu wołowego,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka sosu rybnego,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • szczypta sproszkowanego czosnku,
  • szczypta sproszkowanego imbiru,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Bulion przelej do rondelka. Dodaj wszystkie składniki (poza sosem rybnym) i zagotuj.
  2. Sos gotuj przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj sos rybny. Gdy ostygnie, przelej do słoiczka i wstaw do lodówki.
  4. Samodzielnie przygotowany sos sojowy możesz przechowywać przez kilka tygodni.
Reklama

Więcej porad kulinarnych:

Reklama
Reklama
Reklama