Reklama

Jajka – nie będą pękały w trakcie gotowania, jeśli lekko nakłujesz je szpilką, a wodę osolisz. Jaja gotowane na twardo - aby łatwo i bez uszkodzeń obrać ze skorupki po wyjęciu z gotowania włóż je na chwilę pod strumień zimnej wody.Nieświeże mleko – żeby mieć pewność, że na pewno się przegotowało – przed gotowaniem dodaj do niego ćwierć łyżeczki sody, soli lub cukru.Owoce, białe jarzyny, ziemniaki - nie ściemnieją po obraniu, kiedy przykryjesz je natychmiast wilgotną ściereczką. Jabłka, gruszki, gotowany seler i skorzonera - nie ściemnieją, gdy skropisz je kilkoma kroplami soku cytrynowego, wodą z kwaskiem cytrynowym lub octem winnym.Cebula - nie będzie szczypała w oczy przy krojeniu, gdy włożysz ją wcześniej na godzinę do lodówki lub na 20 min. do zamrażalnika, albo po obraniu sparzysz lub potrzymasz dłuższą chwilę pod strumieniem zimnej wody.Mąka, kasza - aby w przechowywanych przez dłuższy czas nie zalęgły się robaki - włóż do nich kilka liści laurowych.Ryż - będzie sypki, jeśli przed wrzuceniem do wody obsmażysz go na patelni, w małej ilości tłuszczu.Naleśniki - nie będą się przypalać, kiedy posypiesz patelnię solą, sól wyrzucisz, patelnię przetrzesz papierem i smarujesz tłuszczem (pędzelkiem umaczanym w oliwie).Wilgotne ciasta i torty - aby dobrze się kroiły musisz przedtem zwilżyć nóż w ciepłej wodzie.Polewa czekoladowa lub lukier - w celu łatwego i gładkiego rozsmarowania - potrzymaj na chwilę nóż pod strumieniem zimnej wody.Smażona skórka pomarańczowa - nie spleśnieje i nie scukrzy się, gdy dodasz do słoika przed zamknięciem łyżkę rumu, wódki lub koniaku (możesz octu, ale pogarsza to smak).Migdały - łatwo obierzesz ze skórki zalewając je gorącą wodą i pozostawiając w niej na ok. 5 min.Budynie i galarety - aby łatwo i bez uszkodzeń dały się wyrzucić z formy - przed wyrzuceniem zanurz formę na chwilę w gorącej wodzie lub przetrzyj gorącą ściereczką.Mus z mrożonych truskawek - kiedy chcesz go przygotować z mrożonych owoców - nie rozmrażaj ich najpierw, tylko zmiksuj truskawki w kilka minut po wyjęciu z zamrażalnika.Mięso - aby w lodówce nic schło i nie ciemniało - przykryj je zawsze talerzem tub folią.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama