Czy trzeba obierać ziemniaki?
Nie wszyscy lubią obieranie ziemniaków. Nie jest to jednak powód do zmartwień, bo okazuje się, że obieraczka nie zawsze musi być potrzebna.

Młode ziemniaki
Młode ziemniaki, których skórka jest bardzo cienka, wystarczy tylko dokładnie wyczyścić myjką lub twardą szczotką, aby usunąć piach. I można je gotować!
Dobrze też smakują, gdy zeskrobiemy z nich skórkę – przy czym nie trzeba robić tego zbyt dokładnie, tyle tylko, żeby nieco je „przejaśnić”.
Stare ziemniaki
Skóra w tzw. starych ziemniakach jest niejadalna, ale wcale nie znaczy to, że za każdym razem trzeba je obierać. Ziemniaki można gotować w mundurkach, czyli ze skórą. Po ugotowaniu i przestygnięciu, bardzo szybko się je obiera – nie nożem, a małą łyżeczką.
Świetnie nadają się w takiej postaci na sałatki lub zapiekanki.
Można także zawinąć większe okazy w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego na 190 stopni Celsjusza piekarnika, a po upieczeniu naciąć warzywo na krzyż, zaś do środka włożyć odrobinę dobrze posolonego masełka czosnkowego. Następnie pozostaje nam podać go do obiadu i wyjeść pyszny ziemniaczano-czosnkowy miąższ.
Jeśli musimy już obrać nasze ziemniaki, ale nie chce się nam zbyt długo czekać, aż się ugotują, najlepiej pokroić ja na drobne kawałki i wrzucić do osolonego wrzątku. Dzięki temu czas gotowania się skróci, a tak przygotowane warzywo świetnie nadaje się na purée.
Polecamy: Jak gotować warzywa na purée?