Reklama

Kilkakrotne smażenie na oleju po frytkach jest niewskazane, jednak po użyciu i wystygnięciu można taki olej przefiltrować, usunąć drobne zanieczyszczenia i użyć ponownie. Im dłużej olej jest podgrzewany i wystawiony na działanie światła oraz tlenu, tym gorzej.

Reklama

Nie używaj oleju po frytkach:

  • Jeśli go przypalisz (zaczyna dymić) – nie wolno go pod żadnym pozorem użyć ponownie. Poczekaj aż ostygnie i pozbądź się go.
  • Jeżeli w oleju były dodatki, np. przyprawy, masło, resztki jedzenia czy sól ze smażonych potraw, olej szybciej się zepsuje. Co ważne – sól obniża właściwości grzewcze oleju. Pamiętaj o tym, smażąc osolone mięso. Przy ewentualnym drugim użyciu takiego posolonego oleju, będzie się on dłużej rozgrzewał.
  • Gdy użyłaś kilku różnorodnych typów tłuszczu w oleju, szybciej przebiega proces jełczenia.
  • Jeśli oleju już używałaś po raz kolejny wiedz, że za każdym razem, gdy smażysz na tym samym oleju, jego jakość spada. Maksymalnie olej do głębokiego smażenia można wykorzystać 3 razy, o ile zastosujesz się do poniższych rad.

Zasady ponownego użycia oleju

Jeśli już decydujesz się ponownie użyć oleju po smażeniu frytek do głębokiego smażenia, pamiętaj o kilku zasadach.

  1. Wyłącz ogień pod olejem tak szybko, jak tylko skończysz smażenie. Długotrwałe grzanie przyspiesza proces jełczenia.
  2. Poczekaj, aż olej po frytkach ostygnie, a następnie przefiltruj go i przelej z powrotem do nieprzezroczystego, zamykanego naczynia. Nigdy nie przelewaj gorącego oleju.
  3. Olej można filtrować przez kilka warstw gazy, ręczniki papierowe lub filtry do kawy. Im ściślejsze sito, tym więcej wyłapie drobinek.
  4. Przechowuj olej po smażeniu w zamkniętym, nieprzezroczystym pojemniku, w chłodnym miejscu lub lodówce.
  5. Za każdym razem po użyciu oleju, trzymaj się następujących zasad: umyj naczynie, filtruj olej, przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
  6. Jeśli z jakichś powodów olej po frytkach nabrał obcych smaków lub zapachów – pozbądź się go.

Artykuł na podstawie tekstu Doroty Dardzińskiej. Pierwotnie opublikowany 02.07.2010.

Reklama

Polecamy: Po czym poznać, że olej nie nadaje się do smażeniaWszystko, co powinnaś wiedzieć o oleju kokosowymOlej rzepakowy - wartości odżywcze

Reklama
Reklama
Reklama