Czy można mrozić szczaw? Zobacz, jak cieszyć się smakiem szczawiu przez cały rok
Czy można mrozić szczaw? Tak, i to w bardzo prosty sposób. Liście szczawiu dokładnie umyj, osusz i drobno posiekaj. Warto przepłukać je wcześniej nawet kilkakrotnie, aby upewnić się, że pomiędzy liśćmi na pewno nie pozostały żadne drobiny piasku ani inne zanieczyszczenia.

Sezon na szczaw jest krótki, więc co roku nie możemy się nim nacieszyć. Zbiory szczawiu można rozpoczynać już w maju, ale często smaczne listki da się odnaleźć na łąkach jeszcze w czerwcu. Niektórzy mogą trafić na polny szczaw we własnych ogrodach. A gdyby tak cieszyć się smakiem szczawiu dłużej i przygotować szczaw na zimę do słoików, a potem jeszcze zamrozić szczaw?
Czy można mrozić szczaw?
Można! Dokładnie na tej samej zasadzie, jak przebiega mrożenie botwiny czy szpinaku. Liście stracą swoją jędrność, ale raczej i tak nie spożywamy ich na surowo. Jako składnik np. pysznej zupy szczawiowej, mrożony szczaw sprawdzi się równie dobrze i nie zmieni to zupełnie smaku potrawy.
Jak mrozić szczaw?
Skoro ustaliliśmy już, że szczaw można mrozić, pora krótko ustalić, jak najlepiej to zrobić.
- Szczaw zbieraj z dala od tras szybkiego ruchu i ruchliwych ulic - wybieraj takie łąki, gdzie młode listki nie są narażone na spaliny i inne zanieczyszczenia.
- Zebrany szczaw umyj, najlepiej kilka razy, tak aby dokładnie wypłukać wszystkie drobiny piasku.
- Dokładnie go osusz, dbając o to żeby na liściach nie zostało wiele wilgoci. Nie ma sensu zamrażać wilgotnego szczawiu, aby nie tworzyć dodatkowych kryształków lodu na jego powierzchni.
- Suchy szczaw posiekaj według własnych potrzeb - albo bardzo drobno, albo na nieco większe kawałki.
- Pokrojony szczaw porcjuj i wkładaj albo do woreczków strunowych, albo do pojemników, które nadają się do zamrażania.
- Liście układaj dość luźno. Na wierzchu woreczków lub opakowań naklej karteczkę z datą zamrożenia.
Zobacz też przepisy ze szczawiem w roli głównej:
Omlet ze szczawiem
Szczawiowa z jajkiem