Reklama

Z dodatkiem owoców borówki można zrobić pyszne ciasta, naleśniki, muffinki i domowe przetwory: soki, dżemy i konfitury. Owoce borówki są nie tylko bardzo soczyste i słodkie, ale również bardzo zdrowe - są niskokaloryczne i zawierają bardzo dużo cennych składników odżywczych.

Reklama

Najzdrowsze są borówki amerykańskie jedzone na surowo. Korzystajmy więc z sezonu i jedzmy je jak najczęściej. Zalecana dawka to co najmniej pół szklanki świeżych owoców każdego dnia.

Borówki dobrze smakują również jako dodatek do lodów, deserów z bitą śmietaną, muesli, jogurtu. Świeże owoce można przechowywać w lodówce nawet przez 10 dni. Gdy nie mamy jednak okazji zjedzenia ich na surowo, jedzmy te przetworzone.

Spis treści:

  1. Naleśniki z borówkami
  2. Muffinki z borówkami
  3. Sok z borówek
  4. Sos z borówek wytrawny

Przepis na naleśniki z borówkami

Składniki:

  • 400 ml mleka,
  • 200 ml wody gazowanej,
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 300 g borówek amerykańskich,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, wodę, mleko, cukier i szczyptę soli i wszystko razem zmiksuj. Ciasto powinno być gęstości śmietany.
  2. Naleśniki smaż na niewielkiej ilości oleju.
  3. Borówki umyj i rozgnieć widelcem.
  4. Borówkową masę wkładaj do środka naleśnika i zawijaj w rulon.
  5. Naleśniki z borówkami podawaj z kwaśną śmietaną. Możesz też posypać je świeżymi owocami.
fot. Adobe Stock

Przepis na muffinki z borówkami

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 duże jajka,
  • szklanka mleka,
  • 1 1/2 szklanki borówek amerykańskich,
  • cukier puder do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  2. Masło roztop i ostudź.
  3. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia.
  4. Wszystkie składniki suche połącz z mokrymi, dodaj borówki i delikatnie wymieszaj.
  5. Ciasto wylej do foremek na muffinki (pamiętaj o papilotkach) i piecz przez około 20 minut (do suchego patyczka).
  6. Muffiny z borówkami podawaj posypane cukrem pudrem.

fot. Adobe Stock

Przepis na sok z borówek

Składniki:

  • 2,5 kg borówek,
  • 500 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Borówki przebierz, umyj i osacz, a następnie zmiksuj porcjami.
  2. Powstałą miazgę przełóż do wyparzonych słoików.
  3. Do borówek dodaj cukier, dobrze wymieszaj i odstaw pod przykry­ciem na 24 godziny. Zawartość słoika należy od czasu do czasu wy­mieszać.
  4. Po 24 godzinach borówki przecedź przez sito i odciśnij sok.
  5. Uzys­kany sok przelej do słoików lub butelek i pasteryzuj przez około 15 minut.
  6. Sok z borówek przechowuj przez całą zimę w suchym i chłodnym miejscu.
fot. Adobe Stock

Przepis na sos borówkowy do mięs

Składniki:

  • 1/2 szklanki borówek (mogą być mrożone),
  • kilka goździków,
  • 100 ml bulionu,
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Na małej patelni uduś borówki. Po 5 minutach dodaj goździki i duś jeszcze przez 15 minut. Gdy owoce się rozpadną, dodaj ciepły bulion i gotuj przez 10 minut, aż nieco odparuje.
  2. Dopraw do smaku solą i dodaj łyżkę musztardy.
  3. Sos z borówek podawaj jako dodatek do pasztetów i mięs na zimno.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.07.2012 r.

Reklama

Więcej przepisów:

Reklama
Reklama
Reklama