Reklama

Podwyższony cholesterol to jeden z najgroźniejszych czynników ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Poziom cholesterolu można obniżyć regularnie spożywając żywność wzbogaconą w stanole roślinne. Benecol to jedyna margaryna na polskim rynku zawierającą stanole roślinne skutecznie redukujące cholesterol. Benecol jako jedyny posiada gwarancję skuteczności.

Reklama

Dwóch na trzech dorosłych Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu – tak pokazują badania programu WOBASZ*. Niestety większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy. Uważają, że zbyt wysoki cholesterol dotyczy tylko ludzi w starszym wieku lub z nadwagą. Osoby zdrowe, młode, szczupłe i wysportowane są zdania, że to nie ich problem. Podwyższony poziom cholesterolu nie boli, nie daje żadnych widocznych objawów. Skoro nie ma objawów, uważamy, że wszystko jest w porządku, a skutki mogą pojawić się dopiero po latach. Im wcześniej zaczniemy badać poziom cholesterolu i obniżać go, jeśli jest zbyt wysoki, tym większe mamy szanse na uniknięcie chorób układu krążenia.

Podwyższony cholesterol, poza czynnikami, na które nie mamy wpływu (np. uwarunkowania genetyczne), to w dużej mierze efekt niezdrowego odżywiania. To, co jemy, może nam szkodzić, ale może też pomagać. Aż 80% osób z podwyższonym cholesterolem, może obniżyć go do prawidłowych wartości tylko za pomocą diety, w tym produktów bogatych w stanole roślinne, oraz przez zmianę stylu życia.

Już ponad 15 lat temu fińscy eksperci opracowali produkty Benecol, które zawierają stanole roślinne w ilości dającej efekt naturalnej i niezwykle skutecznej redukcji poziomu złego cholesterolu we krwi. Prozdrowotna funkcja Benecolu polega na blokowaniu wchłaniania cholesterolu do krwiobiegu. Średnio wchłaniane jest 50% cholesterolu obecnego w układzie trawiennym. Natomiast, gdy wzbogacimy dietę Benecolem, wchłonięte zostanie tylko 20%.

Czym są stanole roślinne? To naturalne substancje obecne w produktach pochodzenia roślinnego, zawarte m.in. w olejach roślinnych, orzechach, owocach i warzywach. Wraz z normalnym pożywieniem zjadamy zaledwie 20–50 mg stanoli na dzień. Jest to jednak zbyt mało, by uzyskać efekt antycholesterolowy, ponieważ, żeby dostarczyć dwa gramy stanoli (tyle zawiera 30 g Benecolu), należałoby zjeść dziennie 91 kg truskawek albo pół tony kiwi.

W przypadku Benecolu efekt obniżenia poziomu cholesterolu uzyskuje się przy konsumpcji 30 g produktu dziennie, czyli 3 kromek pieczywa posmarowanego Benecolem. Można go również używać do smażenia, duszenia czy pieczenia różnych potraw. Benecol powinien stanowić składnik zbilansowanej diety, której towarzyszy zdrowy styl życia.

Korzystne działanie dla zdrowia i bezpieczeństwo spożywania Benecolu potwierdzono w ponad 60 niezależnych badaniach klinicznych. W 2009 roku stanole roślinne zostały uznane przez prestiżowy „European Journal of Clinical Nutrition” za jedno z 10 najważniejszych odkryć w dziedzinie nauk o żywieniu w ciągu ostatnich 30 lat. Benecol jest jedyną margaryną w Polsce polecaną przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii.


Efekt obniżania poziomu cholesterolu przez estry stanoli roślinnych został uznany przez organizacje eksperckie:
Międzynarodowe Towarzystwo Miażdżycy (2003)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (2008)
Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyków (2008)
Polskie Towarzystwo Kardiologiczne
Polskie Forum Profilaktyki

Reklama

Produkty Benecol są sprzedawane w 30 krajach na całym świecie. W 2012 roku Benecol, teraz w nowej szacie graficznej, świętuje jubileusz na polskim rynku. Już od 10 lat gości na naszych stołach, obniżając cholesterol Polaków.

Reklama
Reklama
Reklama