Żurawina
Żurawina posiada wiele wartości odżywczych i leczniczych. W kulinariach jest używana zarówno do deserów, serów, sałatek jak i mięs.

Czerwone jagodyOwoce żurawiny są czerwonego koloru o kształcie jagody. Surowa żurawina ma wytrawny i lekko kwaśny smak. Roślina ta rośnie na terenach podmokłych, w Polsce głównie na Pomorzu, Podkarpaciu, Pojezierzu Pomorskim i Lubelszczyźnie. Zastosowanie w kulinariachW kuchni polskiej żurawina jest znana od dawna, po wojnie straciła jednak na znaczeniu, dopiero niedawno wraca do łask, ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C.Żurawinę można jeść surową, jednak jej cierpki smak powoduje, że niektórzy wolą spożywać ją w innej postaci. Jako dodatek do mięsŻurawinę w Polsce najczęściej jada się z białym mięsem drobiowym, cielęciną, pieczonym schabem lub dziczyzną, ale pasuje ona także do czerwonych mięs.W napojach i trunkachMożna przyrządzać z niej sok, który jest bardzo zdrowy oraz smaczny. Z żurawiny robi się kisiel, który jest bardzo zdrowy i doskonale rozgrzewa w zimne dni.Uznaniem cieszą się w Polsce żurawinowe nalewki według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. SłodkościZnakomicie pasuje do słodkich potraw. Można ją dodawać do ciast i deserów. KonfituraNajwiększą popularność żurawina zyskała jednak pod postacią konfitury.Konfitura żurawinowa jest znakomitym dodatkiem do drobiu (pieczonej kaczki, indyka, kurczaka), serów pleśniowych. Pieczone jabłka czy gruszki dobrze jest wypełnić konfiturą z żurawiny, aby wyostrzyć ich smak.Sos żurawinowo-jabłkowy idealnie nadaje się do wieprzowiny.PrzechowywanieŻurawinę możemy kupić w różnych postaciach: świeżą, mrożoną, jak i suszoną. Świeże owoce pojawiają się w sklepach pod koniec sierpnia i we wrześniu. Atutem żurawiny jest możliwość długiego jej przechowywania. Swoją świeżość zawdzięcza zawartości kwasu benzoesowego (naturalny konserwant). W lodówce można ją przechowywać nawet półtora miesiąca, a w zamrażarce około roku. Wartości odżywcze i lecznicze Żurawina ze względu na swoje właściwości zdrowotne zaliczana jest do roślin leczniczych. Jest bogata w błonnik, witaminy: B1, B2, wapń, fosfor, jod, kwas askorbinowy i cytrynowy. Jedzenie jej reguluje przemianę materii, polecana jest osobom odchudzającym się. Usuwa z organizmu toksyny. Pomaga w leczeniu chorób dróg moczowych oraz zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Ma dobroczynne działanie na jamę ustną. Wykazano również, że regularne spożywanie żurawiny przeciwdziała chorobom układu krążenia oraz miażdżycy.