Zupa "ze wszystkiego" czasami zwana "śmietnikiem"

Opublikowano: 06.04.2009, 11:28
Reklama
Składniki:
Woda; zagęstnik (ryż, kasza, mąka, ziemniaki, kłącza pałki); wkładka (konserwa, kiełbasa, suszone mięso, "dzikie białko", ser); przyprawy.
Reklama
Przygotowanie:
Zagotować wodę - po 2 kubki na osobę. Trochę posolić (nie za dużo) i wrzucić do wody zagęstnik - jedna łycha na osobę. Trochę pogotować, dorzucić wkładkę i przyprawy. Czas gotowania tak dobrać, żeby wszystko było miękkie - wkładka (a zwłaszcza suszone mięso) szybciej zmięknie jeśli bedzie drobno pokrojona. Przyprawić. Zupa nie powinna być tak gęsta, żeby "łyżka stawała" - łatwo się wtedy przypala. Za to przypraw nie ma co żałować. Puszeczka koncentratu pomidorowego, paczuszka wegety lub jarzynki nie waży wiele w plecaku a może bardzo poprawić smak potrawy.
Reklama
Reklama
Reklama