Zupa z pędami bambusa

Składniki:
- pół opakowania makaronu ryżowego
- kilka grzybków shiitake
- 20 dag fileta z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- puszka pędów bambusa
- kawałek kapusty pekińskiej
- kawałek imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron namoczyć w gorącej wodzie, grzyby opłukać, namoczyć, pokroić na kawałki. Mięso opłukać, marchewkę i cebulę obrać; marchewkę pokroić na kawałki, a cebulę na piórka. Mięso, marchewkę i cebulę zalać 1 l wody, zagotować; gotować, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, pokroić na kawałki. Kapustę oczyścić, rozdrobnić. Do gotującego się wywaru wrzucić makaron, grzyby, odsączone pędy bambusa, kapustę i mięso; gotować ok. 15 minut. Dodać posiekany imbir, olej sezamowy i sos sojowy, zagotować, przyprawić.
Zupę można zagęścić łyżką mąki kukurydzianej (trzeba ją wymieszać z 50 ml zimnej wody, wlać do wywaru i zagotować). Zyska ostrzejszy smak, gdy doda się do niej kawałek chilli.