Zupa szpinakowa z rybnymi filecikami

Składniki:
- 15 dag świeżych liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 l rosołu
- 100 ml gęstej śmietany
- 1 łyżka mąki
- mała puszka filecików anchois
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Liście szpinaku przebierz, opłucz, osusz, odetnij ogonki. Liście drobno pokrój.
2. Ząbki czosnku obierz, zmiażdż w prasce lub drobno posiekaj.
3. W garnku rozpuść masło, przesmaż na nim szpinak razem z czosnkiem. Duś, mieszając, aż odparuje cały płyn.
4. Szpinak zalej gorącym rosołem, dodaj sól. Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut.
5. Zupę zmiksuj. Ponownie zagotuj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
6. Zagęść mąką rozprowadzoną w śmietanie, dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj jeszcze ok. 3 minut na małym ogniu.
7. Zupę rozlej do talerzy lub małych miseczek. P