Zupa rybna z pomidorami
Zupa rybna z pomidorami
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 40 dag filetów z tłustej ryby morskiej (łosoś, halibut)
- pęczek włoszczyzny
- czerwona papryka
- puszka krojonych pomidorów
- łyżka oliwy
- papryka w proszku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Filety rybne opłukać, pokroić w kostkę.
2. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w słupki.
3. Przygotować bulion rybny: połowę pokrojonych filetów zalać 2 litrami wody, dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę. Gotować pod przykryciem ok. 50 minut. Zdejmować łyżką cedzakową tworzącą się w trakcie pianę.
4. Z bulionu wyjąć ugotowaną włoszczyznę. Dodać pozostałą rybę, łyżkę oliwy, pomidory i paprykę. Przyprawić papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Gotować ok. 50 minut na wolnym ogniu bez przykrycia. Rozlać do talerzy. Przed podaniem udekorować każdą porcję natką pietruszki lub gałązką koperku.