Składniki:
1 kurczak,
pół cukinii,
20 dag makaronu kolanka,
2 łodygi selera naciowego,
2 szalotki,
pół pora,
20 dkg piure pomidorowego,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
szczypta przyprawy prowansalskiej,
sos sojowy,
pieprz,
sól.
Przygotowanie:
Umyte mięso podzielić na ćwiartki. Zalać zimną wodą. Zagotować. Zmniejszyć ogień. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć je z bulionu. Pozostawić do ostygnięcia. Usunąć kości. Ugotować makaron. Odcedzić i przepłukać zimną wodą. Cukinię przekroić na ćwiartki, usunąć nasiona, ćwiartki pokroić w plastry. W taki sam sposób pokroić białą część pora, szalotkę i łodygi selera. Na rozgrzaną oliwę wsypać: cukinię, pora, cebulki i selera. Stale mieszać. Smażyć 3 minuty.Wlać wyar z kurczaka. Gotować, aż skłądniki będą miękkie. Wtedy włożyć: mięso kurczaka, piure pomidorowe, zioła prowansalskie i rozgnieciony czosnek. Gotować 5 minut. Wsypać makaron. Dodać przyprawy do smaku. Chwilę gotować.