Reklama
Składniki:

2 cytryny,
2 pory,
4 szklanki bulionu,
2 łyżki masła,
20 dag pieczonej lub wędzonej piersi indyka,
10 dag śmietany,
1 łyżka posiekanej zieleniny,
2 łyżki zasmażki,
2 żółtka,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Z wyszorowanych cytryn cieniutko obrać skórkę i pokroić w wiórki. Wycisnąć szcześć łyżek soku z cytryn. Oczyszczone pory pokroić w krążki. Na rozgrzane masło wsypać pory. Smażyć 2 minuty. Wlać gorący bulion. Przykryć. Gotować przez 5 minut na małym ogniu. W paski pokroić pierś z indyka. Zieleninę, skórkę z cytryn i zasmażkę wsypać do zupy. Zagotować. Zdjąć z ognia. Do roztrzepanych żółtek stopniowo wlewać sok z cytryny i śmietanę. Dodać do zupy, stale mieszając. Wsypać mięso. Lekko podgrzać. Dodać przyprawy do smaku.

Reklama
Reklama
Reklama