Reklama
Składniki:

1 duża podwójna pierś z kurczaka,
3 duże cebule,
1,5 litra bulionu z kurczaka,
1 duży zielony ogórek ze skórką,
2 - 3 banany,
imbir,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz,
ulubiony makaron,
masło do smażenia.

Reklama
Przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić w kostkę, udusić na maśle (zeszklić, nie rumienić) w wysokim rondlu. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w 1- 1,5 cm kostkę i dodać do cebuli. Dodać bulion i poddusić ok. 10 minut. Zielony ogórek dokładnie umyć, pokroić w kostkę razem ze skórką i dodać do zupy. Banany obrać, pokroić w półplasterki średniej grubości i również dodać do zupy. Doprawić do smaku mielonym imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu (tak, aby ogórki i banany nie rozpadły się). Podawać w ugotowanym wcześniej makaronem lub łazankami. Dodatkowe informacje: najczęściej podaję zupę bananową z makaronem zrobionym z ciasta naleśnikowego. Jeśli poprzedniego dnia zostanie mi suchych naleśników, kroję je w paseczki i dodaję do zupy. Ta kombinacja smakuje wszystkim domownikom.

Reklama
Reklama
Reklama