Zrazy ze śliwkami

Opublikowano: 22.06.2008, 18:15
Reklama
Składniki:
60 dag wołowiny bez kości,
8 dag smalcu,
1 płaska łyżka mąki,
5 dag śliwek suszonych uprzednio namoczonych (po 1 na każdy zraz),
4 dag masła,
0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego,
sól,
pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Mięso pociąć w poprzek włókien na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kawałek położyć namoczoną i osączoną śliwkę bez pestki. Uformować rylony. Związać. Oprószyć mąką. Na rozgrzanym dlamcu w szybkowarze podsmażyć zrazy. Zalać winem i trzema łyżkami wody. wlać wino i 2-3 łyżki wody. Szybkowar zamknąć. Ogrzewać 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru dodać masło i jeszcze chwilę podusić bez przykrycia.
Reklama
Reklama
Reklama