Reklama
Składniki:

50 dag wątroby wieprzowej,
20 dag czerstwej bułki,
2 jajka,
3 cebule,
5 dag masła,
15 dag mąki pszennej,
mleko
starta gałka muszkatołowa,
majranek,
sól,
pieprz,
natka pietruszki.

Reklama
Przygotowanie:

Bułkę włożyć do mleka Moczyć pół godziny. Odcisnąć. Wątrobę drobno posiekać. Wymieszać z bułką, jajkami, 1,5 obranej, posiekanej cebuli, mąką, łyżką posiekanej natki pietruszki i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodać przyprawy do smaku. Zwilżonymi w wodzie dłońmi uformować podłużne zraziki. Wrzucać je partiami do wrzącej, osolonej wody. Gotować 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Pozostałą cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Posypać zraziki. Stopić masło. Polać.

Reklama
Reklama
Reklama