Reklama
Składniki:

60 dag wołowiny bez kości (zrazowa),
10 dag pieczarek,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 ząbki czosnku,
1 szklanka rosołu wołowego,
10 dag cebuli,
1/4 szklanki śmietany 9%,
sól,
pieprz,
sok z cytryny.

Reklama
Przygotowanie:

Z wołowiny usunąć błony i ścięgna. Pokroić w plastry, które rozbić tłuczkiem. Obrać i rozetrzeć czosnek. Natrzeć nim mięso. Umyte grzyby posiekać. Skropić sokiem z cytryny. Połączyć z posiekaną pietruszką. Posolić. Posmarować mięso. Uformować rulony. Związać nitką. Przyrumienić na patelni bez tłuszczu. Oprószyć solą. Włożyć do garnka. Obrać i posiekać cebulę. Posypać nią mięso. Skropić wrzącą wodą. Przykryć. Dusić na małym ogniu. Wlać śmietanę, kiedy mięso będzie miękkie. Zagotować. Dodać sól i pieprz do smaku. Zrazy polać sosem.

Reklama
Reklama
Reklama