Zrazy wołowe z kluskami

Składniki:
Na zrazy:
- 50 dag wołowiny zrazowej
- 3 ogórki kwaszone
- po 6 plastrów gotowanej szynki i żółtego sera
- 2 łyżki mąki
- olej
- sól
- pieprz
Na kluski:
- 1 kg ziemniaków
- 2 żółtka
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
Przygotowanie:
1. Wołowinę pokrój na plastry, rozbij na cienkie płaty, oprósz solą.
2. Na każdym płacie kładź plaster szynki i sera oraz pokrojony ogórek. Oprósz pieprzem, zwiń ścisłe rulony.
3. Każdy obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju. Potem podlej je odrobiną wody i duś ok. 10 minut. Podawaj z kluskami śląskimi, ziemniakami lub kaszą gryczaną.
4. Na kluski ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i wytłucz. Wyrób z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną oraz solą. Z ciasta uformuj kule, każdą spłaszcz i zrób w niej wgłębienie. Gotuj 5 min w osolonym wrzątku.