Składniki:
- 1 kg wołowiny na zrazy
- musztarda
- 4 młode dymki lub 2 pory (biała część)
- nieduże kiszone ogórki
- sól
- pieprz mielony oraz w ziarnach
- olej
- mąka do panierowania
- natka
Przygotowanie:
Opłukane mięso osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1,5 cm, rozbić, tak aby uzyskać duży płat mięsa, a jednocześnie nie uszkodzić go, posypać solą i pieprzem z obu stron, uformować prostokąty. Na każdym płacie mięsa położyć łyżeczkę musztardy, rozsmarować, położyć przeciętą wzdłuż dymkę lub pora, przekrojony wzdłuż kiszony ogórek i gałązkę natki, ścisło zwinąć mięso, obwiązać lub spiąć. Zrazy obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju, przełożyć do rondla, podlać szklanką wody lub bulionu, włożyć kilka ziaren pieprzu, rondel przykryć. Dusić mięso do miękkości, wyjąć, sos przyprawić, ponownie włożyć zrazy, podgrzać.
Źródło: "Przyjaciółka"