Reklama
Składniki:
  • 60 dag wołowiny z udźca, rumsztyku lub rostbefu
  • 20 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • szklanka bulionu
  • 150 ml śmietany
  • 1 okrągły bochenek chleba
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Wołowinę pokrój w cienkie plastry, lekko rozbij, oprósz pieprzem.
  2. Z chleba odkrój czapeczkę, wydrąż miękisz.
  3. Mięso mielone wyrób z jedną posiekaną cebulą, 2 łyżkami pokruszonego miękiszu i jajkiem. Dopraw.
  4. Masą posmaruj zrazy, zwiń, obwiąż nitką. Obtocz w mące, zrumień na oleju. Zalej gorącym bulionem.
  5. Dodaj zrumeinioną cebulkę i połowę miękiszu chleba, duś do miękkości. Dopraw, dodaj śmietanę, duś 15 minut.
  6. Przełóż do wydrążonego bochenka. Wstaw na 15 min do piekarnika o temp. 200 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama