Zrazy w sosie śmietanowym - przepis

Opublikowano: 24.07.2012, 08:18
Reklama
Składniki:
- 60 dag wołowiny z udźca, rumsztyku lub rostbefu
- 20 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 cebule
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- olej
- szklanka bulionu
- 150 ml śmietany
- 1 okrągły bochenek chleba
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Wołowinę pokrój w cienkie plastry, lekko rozbij, oprósz pieprzem.
- Z chleba odkrój czapeczkę, wydrąż miękisz.
- Mięso mielone wyrób z jedną posiekaną cebulą, 2 łyżkami pokruszonego miękiszu i jajkiem. Dopraw.
- Masą posmaruj zrazy, zwiń, obwiąż nitką. Obtocz w mące, zrumień na oleju. Zalej gorącym bulionem.
- Dodaj zrumeinioną cebulkę i połowę miękiszu chleba, duś do miękkości. Dopraw, dodaj śmietanę, duś 15 minut.
- Przełóż do wydrążonego bochenka. Wstaw na 15 min do piekarnika o temp. 200 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama