Reklama
Składniki:

- 4 zrazy wołowe
- sól
- pieprz
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- masło do smażenia
- bulion
- natka pietruszki

Reklama
Przygotowanie:

Zrazy wołowe delikatnie rozbij kuchennym młotkiem, każdy oprósz solą i pieprzem. Opłucz i namocz garść suszonych grzybów. Ugotuj je w nowej porcji wody, osącz i posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj grzyby (możesz je zastąpić kawałkami pieczeni), chwilę przesmaż. Płaty mięsa posmaruj przygotowanym farszem, zwiń, zepnij wykałaczką, obsmaż na maśle. Przełóż do rondelka, podlej gorącym rosołem, dodaj cząstki cebuli, duś na małym ogniu do czasu, aż zrazy będą miękkie. Przed podaniem posyp je posiekaną natką pietruszki.

Rada: Bardzo elegancko będą wyglądały zapieczone wraz z sosem w wydrążonym bochenku chleba. Najlepszym dodatkiem do zrazów jest kasza, szczególnie gryczana.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama